Жълт код за обилни валежи и силен вятър утре

1

Жълт код за обилни валежи и силен вятър е обявен за утре.

Утре на много места в страната ще има валежи от дъжд, значителни в Западна и в Централна Северна България. Очаквани количества там - около 20 – 25 литра на кв.м.

Вечерта ще се усили северозападният вятър, с него ще нахлува студен въздух и дъждът в Предбалкана и по високите котловинни полета ще премине в сняг.

През деня в Югоизточна България ще духа силен южен вятър с пориви 72-80 км/ч. Вечерта вятърът ще отслабне.

През нощта увеличението на облачността от запад ще продължи. В Източна България ще духа слаб до умерен южен вятър. Минималните температури ще бъдат между 3° и 8°. Утре времето в страната ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, значителни в Западна и в Централна Северна България. С умерен до силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух, а към вечерта, със застудяването, във високите полета на Западна България и Предбалкана дъждът ще премине в сняг. По студения атмосферен фронт на много места в югозападните, централните и източните райони от страната ще прегърми. В източната половина от страната, през по-голямата част от деня вятърът ще е южен. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в Северозападна България и високите полета на Западна - малко по-ниски. През нощта срещу вторник студеният въздух ще обхване цялата страна.

Това съобщиха от НИМХ.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март. През деня още малко ще се понижи. 

Над Черноморието ще има значителна облачност, по-късно през деня с превалявания от дъжд. Ще духа умерен до силен южен вятър, който вечерта ще отслабне и през нощта срещу вторник ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са между 11° и 16°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, след обяд и през нощта срещу вторник - интензивни. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 1°.

Във вторник ще преобладава облачно време, ще има и валежи: в Северна и Западна България все още са възможни по-съществени количества, в котловините и Предбалкана - от сняг, в останалите райони - от дъжд; в югоизточната част от страната преваляванията ще са на места и предимно слаби, от дъжд. С предимно умерен запад-северозападен вятър застудяването ще продължи и преобладаващите дневни температури ще са между 2° и 7°, в югоизточните райони - до 10°-11°.

В сряда и четвъртък валежите ще са на по-малко места, по-съществени ще са през първия ден в Североизточна България; ще са предимно от дъжд, в Лудогорието и планините - от сняг. Главно над Южна България ще има и разкъсвания и намаления на облачността. В сряда ще остане и ветровито, в четвъртък вятърът постепенно ще отслабне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари