Земетресенията в Македония може да дадат отражения у нас

0
Това каза проф. д-р Росен Недялков, преподавател в катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ в СУ „Св. Климент Охридски“
Това каза проф. д-р Росен Недялков, преподавател в катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ в СУ „Св. Климент Охридски“

"Има възможност разместването на земните пластове в района на Охрид да даде отражения и в България".

Това каза проф. д-р Росен Недялков, преподавател в катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ в СУ „Св. Климент Охридски“, във връзка с по редицата слаби земетресения бяха регистрирани в Македония, предаде Агенция Фокус.

Той допълни, че газовете, които са се освободили от земните недра в местността Дувалото в Охридско могат да представляват опасност за населението само, ако са в големи количества, но за този район няма такива сериозни данни. „Нещата са доста комплексни и, както знаете, и ние в България си имаме земетресения недалеч от Македония. По цялата долина на Струма има разломи, които имат земетресения и те се следят от нашите специалисти от Геофизичния и биологически институт на БАН. В това отношение ние си имаме проблеми, свързани с тектониката, но от 12 млн. години насам не сме имали никакви вулкански прояви, така че, що се отнася до вулканизъм едва ли има опасност“, коментира проф. д-р Росен Недялков.

Той допълни, че тези трусове са една последователност от епицентрове, които са се натрупали откакто се следи сеизмичната активност в района. 

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари