Здравният министър: Ваксините идват, изправяме се победоносно срещу COVID-19

0
НА ЖИВО: Брифинг за актуалната ситуация у нас
НА ЖИВО: Брифинг за актуалната ситуация у нас Видео: NOVA

Ставаме все по-силни и информирани. Човечеството се изправя победоносно в битката срещу коронавируса. Ваксините идват. С тях ние ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременната ни история.

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Болестта отстъпва пред усилията на всички онези, който от месец март са рамо до рамо в лечебните заведения, в линейките в регионалните здравни инспекции, в домовете за възрастни хора и навсякъде в страна.

Той посочи, че вече няма области в червената зона у нас, а ваксинацията ще започне на 27 декември.

Ангелов благодари на всички тях и каза, че само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата срещу COVID-19.

За последната седмица излекуваните от болестта в България са 16 000. Потвърдените случаи са близо 9 500.

Аз не се радвам и не искам българските гражданите да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. В тази връзка уверени в това наше желание наложихме противопидемичните мерки, вследствие на които днес отчитаме резултат. Искаме максимално много български граждани да стигнат здрави до ваксината, каза Ангелов.

За последното денонощие изследваните проби за 6 945. От тях 5 242 са PCR тестове, а 1703 са бързите антигенни тестове.

Новите положителни случаи са 1615, в това число 1372 са PCR тестовете, а 243 бързите антигенни тестове.

Отчитаме намаляване на използваемостта на леглата в COVID структурите в страната. 42% от леглата за неусложнени пациенти са заети, като най-високите проценти, които също отчитаме, че намаляват са в Бургас (62%), Варна (60%), Русе (56%) и Ямбол (64%).

От интензивните легла 41% са заети, като за София заетите за 63 на сто. Това е изключително добра тенденция, която целяхме при налагането на мерките.

Общият брой медици, заразени от началото на епидемията са 8 661, а в момента активните случаи са 3 311. В момента имаме 176 медици в лечебни заведения, от които 10 в интензивни структури, допълни Анелов.

14-дневната заболяемост в страната за периода 7 -20 декември в България 425 на 100 000, което ни отрежда 17-о място в ЕС и четвърто място на Балканския полуостров.

Макар и по-бавно намалява и броят на хоспитализираните и починалите като за 14-дневния период по този показател вече сме на трето място в ЕС и оставаме на първото място на Балканите, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на брифинга.

Запазват се сравнително големите разлики между отделните райони в България .

С най-ниска заболяемост продължава да е Кърджали – 149 на 100 000 души, докато с най-висока е Варна (626 на 100 000). В София заболяемостта е 394 на 100 000 при средна за България 425.

Намалява и положителността на изследваните тестове. Бяхме стигнали 45% положителни тестове, докато сега в някои от дните процентът падна под 30%, каза още Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари