Здравният министър: Хотелите не могат да станат болници

0
Към настоящия момент няма необходимост пациентите да бъдат настанявани в хотели
Към настоящия момент няма необходимост пациентите да бъдат настанявани в хотели Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов отхвърли идеята хотелите да станат полеви болници за лечение на заразени с COVID-19 при изчерпване капацитета на болниците. 

Предложението изрази вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след разговор с хотелския бранш. След отказа на Ангелов, хотелиерите промениха намерението си и вече предлагат хотели да се ползват за изолация на контактни лица, както и такива под карантина, пише Дневник.

Към момента заетостта на COVID леглата в болниците в страната е 30%, което е 4-5% от общия брой на болнични легла в страната.

На въпрос на медията по време на брифинга на Националния оперативен щаб защо в такъв случай се говори за хотелски стаи, които да се ползват за лечение на болни от коронавируса, Ангелов отговори:

"За хотелски стаи не говорим. Единственото нещо, което съм направил, е разговора, който проведохме с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Тя изрази готовността си, ако леглата в болничната система свършат, т.н. полеви болници да не бъдат правени в зали, а в хотели. Към настоящия момент нямаме необходимост, нямаме намерение и планове да настаняваме пациенти в хотели", отговори Ангелов.

Вчера в ефира на "Нова телевизия" Марияна Николова заяви, че хотелите ще се ползват за лица, които се нуждаят от медицинска грижа, а не за контактни лица, които трябва да са в карантина.

Скоро след края на брифинга на Националния оперативен щаб, от пресцентъра на Министерството на туризма съобщиха, че бизнесът вече има готовност да предостави над 3000 легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19.

Това се случва след среща днес между Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

По-късно от БХРА официално изразиха готовност да предоставят 3500 хотелски легла за карантиниране и изолиране на хора, както и за настаняване на близки на болни с COVID-19, като се очаква броят леглата да се увеличи.

Кои точно места за настаняване ще се включат ще стане ясно, след като от здравното министерство уточнят на какви санитарните изисквания трябва да отговарят "карантинните хотели" и каква ще бъде организацията на дейността. Както и какви ще са условията за финансиране на тази дейност.

Към момента най-много легла са готови да предоставят хотелиерите от курорта Златни пясъци - 1000 легла. В София хотелиери са предложили да пригодят 300 легла. Още 200 легла могат да бъдат отделени за тази цел в района на Каварна. Готовност е изразена и от други населени места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари