Здравните власти: Дозата на жената, която по-късно почина, е поставена по правилата

1
По съвет на адвокати, семейството на починалата жена, отказва среща с медии
По съвет на адвокати, семейството на починалата жена, отказва среща с медии Видео: btv

Пред bTV кардиологът д-р Мария Ганчевска потвърди, че здравословното състояние на починалата жена е позволявало имунизация

Точно преди година правителството обяви извънредно положение, което се трансформира в извънредна епидемична обстановка и продължава до сега. Заразените за последното денонощие отново са над 3000, или 18 на сто от тестваните.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес 14-дневната заболеваемост в областите София, Бургас и Враца надскочи 600 на 100 хил. души.

Още две области – Ловеч и Русе влязоха в групата с над 300 заболели на ден. Така областите стават общо 22.

Снимка: btvnovinite.bg

Здравните власти са категорични, че протоколът по поставяне на ваксината на жената, която близо 15 ч. по-късно почина, е спазен.

Това, че е имала сърдечно-съдово заболяване не е причина да не бъде имунизирана, a дори напротив – за такива хора, ваксината е препоръчителна, според европейските здравни власти.

Според съдебния лекар засега няма доказана и причинно-следствена връзка между ваксина и последвалата смърт. Преди ваксината, 57-годишната жена е прегледана обстойно от кардиолог.

„Извършеният преглед е включвал ЕКГ и ехография, така че много отговорно е преценено, че няма никаква пречка да се направи ваксината“, обясни д-р Ваня Танчева, директор на РЗИ Пловдив.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред bTV кардиологът д-р Мария Ганчевска потвърди, че здравословното ѝ състояние е позволявало имунизация. Жената е получила доза от партида „ABV 5443“, различна от проверяваната в Европа. Същият ден в медицинския център е имало зелен коридор, в който 20 души са получили ваксина на „АстраЗенека.

До сега нямаме сигнали за някакви странични действия, които да ни смущават“, посочи д-р Тенчева.

Според експерти – ваксината не е опасна. „Когато две събития се случват успоредно едно с друго, това не значи, че едното е причинило другото. Вероятността да умрем от ваксина е в пъти по-ниска от това да умрем от това, от което хората обичайно умират“, обясни директорът на Института по биология и имунология на размножаването към БАН – Проф. Сорен Хайрабедян.

Самата ваксина не е опасна и не е страшна, страшно е заболяването и заради това много е важно да продължим с масовата ваксинация“, каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

Въпреки твърденията, че връзка между ваксината смъртта на жената засега не може да бъде открита, в Йоаким Груево хората са притеснени. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура в Пловдив.

Снимка: btvnovinite.bg

По съвет на адвокати, семейството на починалата жена, отказа среща с екипа ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари