Затворник се одраска на леглото си, плащаме му 15 000 лева

0
Поискал 50 000 лева обезщетение за преживените страдания и създаденото чувство за малоценност
Поискал 50 000 лева обезщетение за преживените страдания и създаденото чувство за малоценност Снимка: Марица

Затворник загуби единия си крак в резултат от немарливо лечение в стационара зад решетките.

Той се одраскал на леглото в килията си, раната се възпалила, но в затвора го превързали веднъж, после му давали марля и бинтове да се оправя сам, пише "Марица".

Лекували го с аналгин, аспирин и противовъзпалителното индометацин, което не е антибиотик. Късно го изпратили за преглед в Университетската болница "Свети Георги" и лекарите там нямали друг избор, освен да ампутират крака му. След като излязъл на свобода, той завел дело срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и поискал 50 000 лв. като обезщетение за преживените страдания и създаденото чувство за малоценност. На първа инстанция Пловдивският административен съд му присъжда компенсация от 15 000 лв. 

Мъжът влязъл в Пловдивския затвор на 25 октомври 2015 г. Малко преди това преживял катастрофа и бил със счупен крак. Придвижвал се с патерици, но в затворническата документация състоянието му било квалифицирано като "здрав". След това той се одраскал и когато раната се инфектирала, го настанили в стационара. По информация на друг осъден, който също бил болен, всички там получавали изброените 3 медикамента, независимо от диагнозата. 

От съдебното решение излизат наяве и потресаващи данни за хигиената в затвора - от администрацията представили фактури за извършена дезинфекция и дератизация, но те са за различни помещения и дейности. Така става ясно, че само част от помещенията били пръскани срещу мухи, а други - срещу хлебарки и мишки, но в периода 18 ноември 2015-а  -  1 април 2016-а не била извършвана никаква дезинфекция. 

Назначената по делото експертиза категорично показва, че ако затворникът е бил опериран навреме, не би се стигнало до ампутация.

От "Изпълнение на наказанията" имат право да обжалват пред ВАС. Ако загубят, ще трябва да платят на осакатения вече бивш затворник и направените от него разноски за адвокатска защита и експертиза в размер на 1317,12 лв.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари