Застраховател върти схема с „Гражданска отговорност“

1
Застрахователят е предявявал значителен брой искове пред Районен съд в Русе
Застрахователят е предявявал значителен брой искове пред Районен съд в Русе Снимка: БГНЕС / Архив

Една от родните застрахователни компании - „ДаллБогг: живот и здраве“, върти схема със застраховка „Гражданска отговорност“ в Северна България.

Комисията за финансов надзор (КФН) е отправила въпроси към Върховния касационен съд (ВКС), свързани със спорове след сключени договори за полици.

Проверка на финансовия надзор е установила, че застрахователят е предявявал значителен брой искове пред районните съдилища в Русе, Добрич, Монтана, Бяла, Силистра, Оряхово, Разград, Враца, Видин, както и в други градове.

Компанията твърдяла, че сключените с нея договори са недействителни на различни основания: липсвала представителна власт на насрещната по договора страна или нейно съгласие. Дори посочвала, че сключените контракти са в противоречие или заобикалят закона и противоречат с добрите нрави.

Освен че искал от съда да обяви договорите за нищожни, което би означавало, че те все едно не са били сключвани, алтернативно застрахователят е искал унищожаване на договорите поради измама.

Противоречието в съдебната практика идвало заради различната преценка за допустимостта на исковете. Една част от съдилищата приемали, че исковете са недопустими, а други – че са допустими и те са разгледани по същество. След това някои съдебни състави приемали, че исковете са основателни, а други - неоснователни.

Отправихме официално запитване до КФН за името на компанията. Регулаторът отказа да посочи компанията, тъй като не смята за целесъобразно да разкрива информация. Проверка на „Монитор“ показа, че само от началото на годината районното съдилище в Бяла е обявило за нищожни 8 застрахователни договори по полици „Гражданска отговорност“.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари