Защо Община Русе вдигна наемите на общинските търговски обекти?

0
Ролята на Общината трябва да е насърчаване на бизнес развитието в града ни, а не да го спъва
Ролята на Общината трябва да е насърчаване на бизнес развитието в града ни, а не да го спъва

Ролята на Общината трябва да е насърчаване на бизнес развитието в града ни, а не да го спъва

Цените за отдаване под наем на общинските търговски обекти в Русе бяха повишени с 22,9 %. Така началната цена на кв. м на общински обект започва да се доближава към пазарната им стойност.

На пръв поглед всичко изглежда правилно и в Общината биха влезли 22,9 % повече приходи.

Малко известен е факта, че тези обекти се наемат след търг и често крайната цена по договор не е под пазарната, а е равна или по-висока от нея.

С това свое решение Община Русе вдига цените на всички договори, независимо дали те са сключени през преди 10 години или преди няколко месеца.

С мен се свързаха собственици на магазин в кв. Здравец, които преди 4 години са наели след търг около 90 кв. м общинско търговско помещение, за което са плащали по 9 лв. на кв. м - цена, която е много над цената на свободния пазар на имоти. Въпреки тази висока цена техния наем също ще се повиши с 22,9 % и ще стане 11 лв. на кв. м.

Днес отварям сайта Имоти БГ и търся магазин в кв. Здравец и попадам на имот от 70 кв. м на наемна цена 500 лв. или 7 лв. на кв. м. Всеки разумен собственик на бизнес би избрал този имот пред общинския.

Така ще направят не само хората, които се свързаха с мен, но и много други, защото Община Русе не отчете факта, че бизнесът е най-големия потърпевш в Ковид кризата и рязкото вдигане на наемните цени допълнително ще увеличи броят на фалитите и отказалите се да правят бизнес с Общината.

Ролята на Общината трябва да е насърчаване на бизнес развитието в града ни, а не да го спъва.

Повишаване на цените на общинските търговски обекти трябва да стане само, ако наемната им цена е под средната пазарна цена.

Докато решението на Общинския съвет не бъде променено, бизнесът в Русе ще бъде губещ.

Стъпката, която ще предприема е да изискам цените от договорите на всички отдадени общински имоти и след като ги получа да ги сравня с цените от свободния пазар на имоти.

Ще поискам публичност на експертния икономически анализ, който е отразил реалната пазарна наемна цена в предложението, внесено за гласуване на Общински съвет през януари тази година. Така ще стане ясно, дали е имало наистина нужда от такова голямо увеличение.

Очаквайте продължение.

Иван Белчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари