Защо Министерството на културата оставя да се руши знаково читалище?

0

Едно от най-красивите читалища в Южна България – „Светлина-1861“, продължава и днес да тъне в тотална разруха, констатират от сдружение „Словеса“.

Читалището е построено през 1930 година, а просторният му салон е като едно истинско умалено копие на голямата зала на Народния театър „Иван Вазов“ в София. През 1993 г. обаче читалищнатасграда с уникалната си архитектура, издигната със средствата и труда на родолюбивите шипченци, е изоставена на произвола на съдбата и оттогава тя се руши поради липса на средства за поддръжка и ремонти.

Точно преди една година – на 19 юни 2018 г., на официалния сайт на Министерство на културата бе качена следната „оптимистична“ информация:

Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще се възстанови и ще се използва само за културна дейностзаяви министърът на културата Боил Банов, който днес посети гр. Шипка, запозна се със състоянието на сградата и разговаря с кметовете на Казанлък и Шипка Галина Стоянова и Василка Панайотова, областния управител на Стара Загора Гергана Микова и главния архитект на община Казанлък арх. Георги Стоев“.

За най-голямо съжаление, и до днес обаче няма индикации от Министерство на културата да са изпълнили дори и частично своето обещание, а в резултат на това старата сграда на Народно читалище "Светлина-1861" -  едно от първите читалища в България, с богата и добре съхранена история, което десетилетия наред бе духовно средище не само за шипченци, продължава да е потънала в пепел и прах и става само за декор на филми на ужасите, изтъкват от сдружение „Словеса“. Най-крещящ символ на разрухата в тази светиня е,че големият черен роял, на който е свирил и известният български композитор Петко Стайнов, е захвърлен като стара непотребна вещ сред потрошените столовена великолепния някога читалищен салон, но на никого от висшите държавни чиновници в Министерство на културата като че ли не му пука, уви, от това, посочват от гражданското сдружение.

Нежеланието на институциите да направят необходимото за възстановяването на емблематичната читалищна сграда в гр. Шипка е озадачаващо, а в случая очевидно не става дума и за липса на финансов ресурс, тъй като съвсем наскоро от Министерство на културата например щедро отпуснаха впечатляващата сума от 500 000 лева за изработването на инсталация от плоскости от фибран и рафтове от плексиглас, с която България се представи на 58-ото Биенале на изкуствата във Венеция, отбелязват от сдружение „Словеса“. Нищо не пречеше поне половината от тези 500 хиляди лева да бъдат пренасочени тази пролет именно за спасяването на читалищната сграда в гр. Шипка, категорични са в гражданското сдружение и очакват институциите и най-вече – културното министерство, най-сетне да се активизират и да изпълнят поетите си ангажименти към едно от най-старите читалища в България, каквото е Народно читалище "Светлина-1861" в Шипка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари