Заседава Асоциацията по ВиК-Русе

0

Днес в Зала 1 на Областна администрация – Русе се проведе заседание на Общотото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от Водоснабдяване и канализация – ООД, Русе.

Срещата беше открита от Областният управител и Председател на Асоциацията по ВиК – Русе Стефко Бурджиев. Участие взеха и Главният секретар на АВиК – Русе Валентин Колев, д-р инж. Сава Савов – управител на ВиК – Русе, както и представители на всички общини в русенска област.

Заседанието премина при следния дневен ред:

  1. Информация за работата на Асоциацията по водоснабдяване и канализация – Русе за периода от месец януари до месец юни 2015 година.
  2. Обсъждане и приемане на проект за преразпределение на разходната част на бюджета за 2015 година.
  3. Приемане на решение за препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на асоциацията за 2016 година.
  4. Други

По първата точка от дневния ред, г-н Валентин Колев направи подробен анализ за изминалия период /от началото на 2015 година до края на месец юни/, като постави акцент за извършените дейности, свързани с организационното укрепване на асоциацията, приемането на първия целогодишен бюджет и синхронизирането на работата и изпълнението на указанията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Г-н Колев говори и за материално-техническото осигуряване на асоциацията, подготвителните действия по провеждането на конкурсите, предвидени в Правилника, както и за административното обезпечаване на изпълнението на задълженията и дейностите.

На срещата Главният секретар на асоциацията коментира, че служителите поддържат необходимите контакти с кметовете или други представители на общините по въпроси свързани с водоснабдителната и канализационната система, по уточняване собствеността на активите и тяхното правилно включване в списъците за разпределителните протоколи.

Г-н Колев подчерта, че на принципно и колегиално ниво са взаимоотношенията на асоциацията с ръководството на настоящия и бъдещ /според решението на общото събрание от 11.03.2015 г./ оператор – „ВиК” ООД – Русе . Отношенията на такова принципно ниво са особено важни, предвид предстоящото подписване на договора между асоциацията и оператора, допълни още Валентин Колев.

В края на своя анализ, г-н Колев заяви, че през изминалия период всички поставени задачи и указания са били изпълнени по начин, съобразен изцяло с действащите нормативни документи, като е била проявена необходимата отговорност и настойчивост за решаване на възникващите проблеми в процеса на работа.

По втора точка от дневния ред г-н Стефко Бурджиев заяви, че механизмът за формиране на бюджета на асоциацията по отношение на приходната и разходната му част и за изпълнението му е уреден в Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация, който е влязъл в сила на 08.08.2014 година.

По трета точка от дневния ред беше предложен проект в който е предвидено Асоциацията по ВиК да разполага през 2016 година с 18 000 лева. Тази сума е съставена съгласно чл.20., ал.1 и ал.2 от Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация и след допълнителни уточнения и препоръки, получен мандат от Министъра на регионалното развитие и благоустройството за позицията на държавата по отношение на цифрите в разходната и приходната част, която подкрепя направеното предложение.

По четвърта точка взе участие д-р инж. Сава Савов – управител на ВиК – Русе, като изясни механизма за подготовка и подписване на договора между АВиК и оператора.

В изказването си г-н Савов предложи изработения работен проект за договор да бъде изпратен на общините за допълнително обсъждане в срок до 15 август 2015 г. Освен това г-н Савов предложи своето виждане за възможността, операторът да започне стопанисването и другите дейности в населените места с. Сваленик и с. Церовец от Община Иваново, с. Тетово от Община Русе и с. Черешово от Община Сливо поле, преди подписването на договора, а именно на едно ново заседание на Общото събрание да бъде прието решение за принципно съгласие да започне предварително изпълнение на бъдещия договор в частта му отнасяща се до горепосочените места.

По време на срещата бяха взети следните проекти за решения:

  1.  Общото  събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация - Русе приема за сведение информацията за работата  на асоциацията за периода от месец януари до месец юни 2015 година и изразяват одобрение за извършените дейности.          
  2. Общото събрание  приема  предложения проект за преразпределение на разходната част на бюджета на асоциацията по водоснабдяване и канализация - Русе за 2015  година.
  3. Общото събрание приема препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на асоциацията по ВиК – Русе, за 2016 година да бъде 18 000.00 /осемнадесет хиляди/  лева .

Общото събрание прие решение по т. Други, че приема за сведение изказването на д-р инж. Сава Савов и предложените от него действия във възможния времеви график

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари