Заповед за арест на бившия президент на Армения

0
Той бе задържан на 27 юли по обвинение в узурпиране на властта и използване на насилие във връзка с уличните протести през 2008 година
Той бе задържан на 27 юли по обвинение в узурпиране на властта и използване на насилие във връзка с уличните протести през 2008 година Снимка: © Sputnik / Aram Nersesyan

Апелативният съд на Армения издаде официална заповед за ареста бившия президент на страната Роберт Кочарян, пише БГНЕС.

Той бе задържан на 27 юли по обвинение в узурпиране на властта и използване на насилие във връзка с уличните протести през 2008 година. Той беше обвинен и в „пренебрегване на конституционния ред” чрез манипулирането на изборите за президент в полза на своя избран съюзник. Кочарян отхвърли обвиненията като „фалшиви и политически мотивирани”.

„Аз ще отида в затвора и ще се боря до края… Убеден съм, че накрая ще спечеля, защото този случай е фалшив”, каза бившият държавен глава пред арменска телевизия.

Кочарян може да лежи до 15 години ако бъде намерен за виновен за намеса в изборите през 2008 г. в услуга на неговия наследник Серж Саркисян, заявиха разследващите през съда. Подкрепящите опозиционния кандидат Левон Тер-Петросян излязоха на протест през 2008г., след като стана ясно, че той е загубил изборите. Тогава напрежението нарасна и протеста прерасна в сблъсъци между полицията и поддръжниците на Тер-Петросян, като 8 протестиращи и 2 полицаи бяха убити.

Генералният секретар на ОДКБ Юри Хачатуров също получи обвинения в узурпиране на властта заради събитията от преди десет години, но беше освободен под гаранция. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари