Започва строежа на Дунав мост 3

0
Най-вероятно другата седмица ще направим първи копки на мост от Свищов, похвали се Борисов в Дубровник
Най-вероятно другата седмица ще направим първи копки на мост от Свищов, похвали се Борисов в Дубровник Снимка: БГНЕС / Архив

Премиерите на България Бойко Борисов и Румъния Виорика Дънчила са се разбрали следващата седмица да бъдат направени първите копки на нов мост над река Дунав, който ще се намира между Свищов и Зимнич, съобщи самият Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник.

Той присъства на среща на формата 16 плюс Китай (премиерите на 16 европейски държави и министър-председателя на Китай). Там се е състоял и разговорът с Дънчила, от който станало ясно, че има готовност да се пристъпи към реализацията на проекта.

Премиерът каза, че форматът вече е 17 плюс Китай, защото към европейските страни се е присъединила и Гърция. На срещата била взето и решение да започне изграждането на мозъчен тръст, който да търси сфери на сътрудничество между страните.

За момента интерес имало за изграждане на пристанища, развитие на туризма, електронната търговия и търговията със земеделски стоки. България и Гърция мислили за вариант с пари от ЕС, Китай и местните бюджети да се финансира жп линията Солун-Кавала-Александропулис-Бургас-Варна-Букурещ и Белград.

На въпрос има ли интерес от китайски банки да финансират проекти у нас, Борисов отговори, че България може да получи колкото си иска пари, но въпросът е за лихвите по тези заеми. Следващата среща на формата 17 плюс 1 ще е в Китай, каза още българският премиер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари