Започна пръскането срещу комари

2
Липсва обаче координация с румънските власти
Липсва обаче координация с румънските власти Видео: БНТ

В Русе започна пръскането с препарати срещу комари, кърлежи и бълхи.

Ще бъдат обработени над три хиляди декара, предава БНТ. Екипите работят сутрин и вечер. Липсва обаче координация с румънските власти и не е ясно как там се справят с проблема.

С техника срещу кърлежи и бълхи първо се третират тревните площи в парковете и междублоковите пространства. Това се прави 3 пъти - в ранна пролет, в края на май и през август.

Наталия Кръстева, заместник-кмет по комунални дейности на Община Русе: Преди третиране на зелените площи, дали за кърлежи, дали за комари, предварително суброгираме действията между двете фирми, за да може тревата да е окосена и да има ефект от извършеното пръскане."
Георги Георгиев, управител на дезинфекционна станция в Русе: Препаратите са безвредни. След всяка обработка се поставят предупредителни табели, в които е описано - препарат, антидот, телефон мой за връзка, някой ако има нещо да пита.

Постигната е договорка и между дунавските общини за координирано пръскане срещу комари.

Георги Георгиев, управител на дезинфекционна станция в Русе: Координацията е единствено от наша, от българска страна. Обработват се почти всички дунавски общини от Силистра до Видин. За румънската част нямам такава информация, че се прави нещо.

Един комар може да измине над 7 километра и така да стане потенциален преносител на опасни зарази като западнонилската треска.

Елка Станчева: Притесняваме се... носят зарази по децата. Стига се до лечение с медикаменти, а това е излишно. Случвало се е. Не е приятно.

Всяка година Община Русе изразходва над 300 хиляди лева в борбата с комарите.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари