Залп срещу сестрите

1
КНСБ не иска анархия, а БЛС се чувства оцапан
КНСБ не иска анархия, а БЛС се чувства оцапан Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Bulgaria ON AIR

Протестиращите медицински сестри станаха обект на мощен "приятелски огън". Той дойде от синдикати и съсловни организации.

Лекарският съюз не ни подкрепя, защото исканията ни вредят на определени бизнеси, смятат протестиращите

Най-напред реагира КНСБ. "Във връзка със ситуацията от последните часове, в която представители на медицинското съсловие демонстрираха анархосиндикални форми на протест, държим да подчертаем, че не подкрепяме подобни прояви", се казва в становище на синдиката. От КНСБ заявяват още, че не приемат прилагането на провокативни инструменти при протестни действия, включването на политически лица в тях и умишлено нарушаване на обществения ред, пише вестни Сега.

"КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ, винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона. Както и досега, продължаваме да настояваме за изпълнение на постигнатите договорености в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване, пише в становището на организацията.

Българският лекарски съюз (БЛС) пък свика специална пресконференция по темата. На нея присъстваха и други организации. 

„Винаги сме подкрепяли с действията си справедливите искания на специалистите по здравни грижи. Без тях няма как да осъществяваме своята дейност и няма как пациентите да получават качествена здравна грижа“, заяви зам.-председателят на БЛС проф. д-р Николай Габровски. И продължи:

"Не може да бъдем съучастници в подменянето на демократичния процес. Бяхме оцапани от една самоволна акция, ярко украсена в политически цвят... Аз лично съм безкрайно обезпокоен, защото част от участниците в днешната протестна акция споменаха, че трябва основна промяна в модела на здравеопазване, както и в либералната демокрация. Това е чист екстремизъм – ние сме избрали демокрацията като път на развитие на обществото и то дава своите положителни плодове. Ако се върнем 30 години назад, нека да помислим дали протестиращите днес изобщо щяха да могат да дойдат до София и да изразят своите искания, защото тогава имаше софийско жителство. Отново напомням, че преди 20-ина години – през 1997 г. лекарите имаха заплати, които се равняваха на 3-4 долара, - оттогава сме извървели невероятен път, а днес българското здравеопазване е на световно ниво. Има проблеми, които трябва да се решат в бъдеще, но който мисли, че това става за ден, нека да помисли отново. Акцията днес бе обидна за всеки един от нас. Наистина мислех, че сме в по-напреднал етап на зрялост. Призовавам премиера Бойко Борисов да не се поддава на провокации. Легитимирането на тези хора чрез срещи и преговори е доказало, че няма да има никакъв резултат. Наскоро имаше отпуснати средства за сестрите с най-добри намерения, които се оказаха най-големият препъни камък за тях. Впоследствие за медицинските сестри бяха направени още жестове, които не бяха оценени".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари