Законът за забраната на абортите в Тексас отново влезе в сила

1
Законът в Тексас забранява абортите и в ситуации, когато бременността е настъпила вследствие на изнасилване или инцест
Законът в Тексас забранява абортите и в ситуации, когато бременността е настъпила вследствие на изнасилване или инцест Снимка: Montinique Monroe/Getty Images

Апелативният съд в Тексас прекрати временно съдебното решение, забраняващо действието на закона за абортите в щата.

В петък вечерта съдът удовлетвори апелацията на тексаското правителство и забраняващият абортите закон отново влезе в сила.

Тази вечер имаме отлична новина“, написа в Туитър главният прокурор на Тексас Кен Пакстън, предава БГНЕС

Конфликтът около закона за забрана на абортите в Тексас продължава. Очаква се сега Белият дом да оспори решението на апелативния съд във Върховния съд на САК.

Само два дни по-рано Федералният окръжен съд в Остин удовлетвори иска на американския правосъден министър срещу щата Тексас, с който прекрати действието на действащия там закон за почти пълна забрана на абортите. Радикалният закон влезе в сила в Тексас от 1 септември и забранява почти напълно абортите след шестата седмица на бременността.

Законът в Тексас забранява абортите и в ситуации, когато бременността е настъпила вследствие на изнасилване или инцест. Освен това позволява практически на всекиго да подаде жалба в съда срещу който и да е човек, за когото се предполага, че е помогнал на жената да направи аборт, като изискуемата компенсация е минимум 10 000 долара.

По данни на правозащитните организации, между 85 и 90% от жените правят аборт след шестата седмица на бременността, тъй като по-голямата част от тях не подозират преди това, че са бременни.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи този закон като „нелеп“ и „нарушаващ грубо конституционните права“. Той припомни решението на Върховния съд на страната от 1973 г., което легализира абортите в САЩ и забранява на правителството да ограничава правото върху тях до периода на независимата жизнеспособност на плода. Отделните щати не могат да забранят напълно абортите, но имат възможност да налагат ограничения.

Законът за абортите в Тексас предизвика вълна от протести в САЩ.

Темата за абортите са една от най-спорните политически теми в САЩ. Републиканската партия настоява те да бъдат забранени, докато демократите поддържат тяхната законност. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари