Загубите след градушката в русенско на места са на 100%

1
Могат ли стопаните да се защитят?
Могат ли стопаните да се защитят? Видео: БНТ

Хиляди декари обработваеми земеделски площи в русенски регион бяха поразени преди две седмици от градушката.

Само блоковете с пшеница са над 15 хиляди декара. На места загубите са на 100%. Повечето стопани, засегнати от ледения дъжд и бурята, вече са подали заявления за обезщетения в областната дирекция „Земеделие”. Някои от тях коментират, че пораженията е можело да са по-малки, ако в Североизточна България имаше противоградни площадки, предава БНТ.

Унищожителната градушка премина през шест от осемте общини на областта. Някъде пораженията са много сериозни и общините не могат да се справят със собствени сили. Най-много молби за обезщетения в Областната дирекция „Земеделие“ са постъпили от стопаните в община Ветово.

"Важна е подкрепата от държавата, която да се изрази в закон за борба с градушките, а тя да се осъществява със самолети", обясни овощарят Павел Спасов.

Защитните мрежи, които може да се поставят като защита срещу градушките, са твърде скъпи и малцина могат да си ги позволят. Друг защитен механизъм срещу градушките, който стопаните сами могат да си набавят, е газово оръдие, което е също скъпо. Друг проблем на овощарите от региона е забраната да се използват противоградни установки в ивицата от 7 км. до р. Дунав, където има много плодни насаждения.

Евентуалният закон за борба с градушките ще позволи да се защитят насажденията в Северозападния регион, заяви овощарят Милко Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари