Забраняват рекламите на цигари в Германия

0
Забраните ще бъдат разширени, за да включат електронните цигари от 2024 г.
Забраните ще бъдат разширени, за да включат електронните цигари от 2024 г.

Но страната отдавна е единствената държава-членка на Европейския съюз (ЕС), която все още позволява улични плакати и кинореклами

Горната камара на парламента постави последния печат за одобрение на новото законодателство, затягащо ограниченията върху рекламите на тютюн, след като лекарите в продължение на години провеждаха кампания, за да направят тютюна по-малко привлекателен за тийнейджъри и младежи. Рекламата на тютюн вече е забранена в германските медии, но страната отдавна е единствената държава-членка на Европейския съюз (ЕС), която все още позволява улични плакати и кинореклами, пише БГНЕС.

Юулия Кльокнер - министърът, отговорен за защита на потребителите - заяви пред агенция ДПА, че широки ограничения отдавна са настъпили. Новото законодателство предвижда от януари 2021 г. кината да спрат да рекламират тютюневи изделия преди филми, при излъчването на които в киносалоните могат да присъстват деца и младежи. Забраните ще бъдат разширени, за да включат електронните цигари от 2024 г. Цигарите също няма да имат право да се раздават безплатно на събития или състезания от началото на 2021 г.

Усилията за прокарване на подобни забрани през 2016 г. се провалиха поради противопоставянето на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, но партията промени позицията си в края на миналата година. Рекламите за тютюн в медиите са забранени в целия ЕС от 2005 г. насам. По-либералната позиция на Германия по отношение на рекламата на тютюн е в пълен контраст с Франция и Великобритания, където цигарите трябва да се продават в семпли опаковки, а рекламите са забранени от години. Според официалните данни тютюневата индустрия в Германия харчи около 100 000 000 евро годишно за реклама в кината и по улиците. Според данни на ЕС от 2017 г. около 23% от възрастните германци пушат тютюн всеки ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари