Забраняват нелоялна практика на мобилните оператори

0
Забраняват на телеком да спира коректно заплащана услуга заради задължения по друг договор
Забраняват на телеком да спира коректно заплащана услуга заради задължения по друг договор

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забранява нова нелоялна практика на телеком.

Това съобщават от пресцентъра на комисията. Регулаторът е установил, че дружеството си позволява да ограничава услугата на свой клиент по договор, по който той е изряден платец, когато не се е издължил по друг договор с него.

Това, по думите на председателя на КЗК  Димитър Маргаритов, създава значително неудобство за потребителите.

„Ако, например, пропуснете да си платите таксата за интернет, след известно време могат да ви спрат телефона, въпреки че вие сте си платили коректно сметките за съответния месец за ползването на телефонната услуга. Това само по себе си е нерегламентирано обвързване на отношенията, които съществуват между даден потребител и съответния търговец”, коментира Маргаритов.

Ръководителят на контролния орган припомни и други нелоялни практики на мобилни оператори, за които комисията се е произнасяла. Последния случай беше с предоставяне на заблуждаваща информация от страна на телеком относно метода, по който се изчислява цената за ползването на мобилен интернет.

Комисията е забранила и практика, при която телеком е премълчавал важната информация, че при ползване на предплатена карта на всеки 90 дни клиентът губи парите по сметката си и не може да реализира изходящи обаждания, ако не зареди сума над определена стойност.

Маргаритов посъветва потребителите преди подписването на договор за телекомуникационна услуга да проучат внимателно всички условия. Контрактът може да бъде развален в 7-дневен срок, но ако не съдържа клауза, че влиза в сила незабавно.

Често договорите са придружени с оферта за някакво крайно устройство – телефон, таблет, лаптоп и т.н., което се предоставя безплатно.

Ако потребителят реши да прекрати договора предсрочно, е важно да има предвид, че търговецът може да е предявил още в самите договорни условия към него претенция за изплащане на остатъчна стойност на това крайно устройство, защото хипотетично то е било безплатно само ако бъде изпълнен целият срок на договора”, поясни Маргаритов.

КЗП ще има дежурни екипи през всички почивни дни. Гражданите могат да подават сигнали на националния телефон на потребителя 0700 111 22 и през официалната интернет страница на комисията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари