За първи път първият срок ще завърши по различно време

0
Освен на 2 февруари както обикновено, за някои ученици срокът може да завърши на 16-и или 23-и февруари
Освен на 2 февруари както обикновено, за някои ученици срокът може да завърши на 16-и или 23-и февруари Видео: БНТ

За първи път първият учебен срок ще завърши по различно време за различни училища и класове.

Причината - дистанционното обучение заради COVID кризата и невъзможността някои деца да се обучават пълноценно. Освен на 2 февруари както обикновено, за някои ученици срокът може да завърши на 16-и или 23-и февруари. Има и още възможни варианти, информира БНТ.

Заради COVID кризата просветното министерство обяви две буферни седмици за учениците от 4 до 6 клас и три за тези от 1 до 3 клас. Те могат да се използват в случай, че в момента учениците, особено по-малките, не се обучават ефективно в дистанционната форма. Предвижда се вместо уроци, отсъствия и оценки да има например занимания по интереси. Тъй като обаче в закона е записано учебните седмици на първия срок да са 18, а тези две или три седмици не са учебни, то краят на първия срок се измества. Какви варианти имат училищата?

Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание в училищното и предучилищното образование", МОН: Решенията са много различни, голям спектър от възможности имат и няма как да определим една дата.

Първо учениците от 7 до 12 клас завършват нормално на 2 февруари, имат един ден ваканция и на 4-и са на училище. Това се отнася и за децата от 1 до 6 клас, които в момента учат без проблеми дистанционно. Втори вариант - учениците от 1 до 3 клас взимат трите буферни седмици заради затруднения в дистанционното обучение и приключват срока на 23 февруари. Трети вариант - учениците от 4 до 6 клас взимат двете буферни седмици и приключват срока на 16 февруари.

Четвърти вариант - училището решава да не вземе изцяло двете или трите седмици и приключва срока на избрана от него по-ранна дата. Двете или трите седмици могат да се вземат както преди коледната ваканция, така и след нея.

Досега никога не се е случвало първият учебен срок да завършва по различно време за различни училища и ученици. COVID кризата наложи министерството да предприеме тази мярка.

Евгения Костадинова: Малко сложна ситуация, но аз съм убедена, че директорите и училищните ръководства ще се справят и всъщност учителите в началния етап ще преценят кое е най-добре за техните ученици.

Заради всичко това се измества и краят на учебната година. Децата от 1 до 3 клас ще учат до 23 юни, а тези от 4 до 11 клас - до 30 юни. Тези ученици, които сега учат дистанционно без проблеми, ще вземат буферните седмици в края на годината под формата, например, на екскурзии. Така ще направят и в 51-о училище, които ще приключат първия срок на 2 февруари.

Асен Александров, директор на 51 СУ: Нормално, както си е по график, няма никакви промени, ние нямаме изпуснати учебни дни през първия срок, така че нищо няма да се промени за децата.

В 75-о основно училище в квартал "Факултета" обаче са решили децата от 1 до 3 клас да се възползват от буфера и първият им срок да продължи до 23 февруари.

Лава Коцева, директор на 75-то ОУ: Голяма част от децата нямат средства за плащане на интернет, нямат възможност за таблети и лаптопи.

Учениците от 4 до 7 клас обаче ще приключат на друга дата - 2 февруари.

Лава Коцева, директор на 75-то ОУ: Възможно е, мисля, че няма да има пречка, те са в отделни класове и в отделни смени учат.

И още важна информация - датите на Общинските кръгове на всички ученически олимпиади се изместват и те ще се проведат не по-късно от две седмици преди Областните кръгове. Някои от олимпиадите, като тази по астрономия например, ще се проведат дистанционно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари