Южна Корея изпраща 50 000 тона ориз на Северна Корея

0
Правителството ще направи всичко възможно, за да може оризът да пристигне в Северна Корея евентуално през септември, заяви Ким Йон-чул
Правителството ще направи всичко възможно, за да може оризът да пристигне в Северна Корея евентуално през септември, заяви Ким Йон-чул Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южна Корея обяви, че планира да изпрати 50 000 тона ориз на Северна Корея чрез Световната програма по прехраната на ООН, в своя втори пакет от хуманитарна помощ, обявен през последния месец, опитвайки се да помогне с недостига на храни в Северна Корея и да подобри двустранните отношения, съобщава "Асошиейтед прес".

Южнокорейският министър на обединението Ким Йон-чул, доверения човек на Сеул за Северна Корея, заяви, че правителството му ще работи с агенцията на ООН, за да се гарантира, че храната ще достигне до хората в Северна Корея без забавяне. През миналата седмица Южна Корея изпрати 8 млн. долара на Световната програма по прехраната и Детския фонд на ООН за програми за медицински и хранителни помощи за севернокорейските деца и бременните жени.

Агенциите на ООН миналия месец заявиха, че около 10 млн. души са изправени пред "тежък недостиг на храна" след една от най-лошите реколти в Северна Корея от десетилетие. Ким Йон-чул каза, че Южна Корея ще реши дали да предостави още хранителна помощ след оценка на резултатите от настоящата помощ.

Ким уточни, че Южна Корея и Световната програма по прехраната обмислят как да изпратят ориза в Северна Корея, но че доставката по море ще бъде по-ефективна от въздушния транспорт.

"Като се имат предвид предишните случаи, ще са необходими около два месеца за изпращането на 50 000 тона ориз (на Северна Корея)", посочи Ким Йон-чул по време на пресконференция, допълвайки: "Правителството ще направи всичко възможно, за да може оризът да пристигне в Северна Корея евентуално през септември."

Съобщението на Сеул дойде ден преди президентът на Китай Си Цзинпин да пристигне в Пхенян за среща със севернокорейския вожд Ким Чен-ун, посещение, което според експерти ще бъде придружено от китайска помощ във вид на храна, торове и лекарства.

Северна Корея значително ограничи диалога и ангажираността си с Южна Корея от февруари насам, след като срещата за ядреното разоръжаване между Ким и американския президент Доналд Тръмп беше внезапно прекъсната от САЩ заради разногласия за облекчаването на санкциите срещу Северна Корея и ядреното ѝ разоръжаване.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари