ВСС продължава да е срам за правото

0
Съветът отказа да разгледа искането на 170 съдии за проверка и дисциплинарна отговорност на Иван Гешев за обида и заплаха както към всеки съдия, така и към всеки гражданин на България
Съветът отказа да разгледа искането на 170 съдии за проверка и дисциплинарна отговорност на Иван Гешев за обида и заплаха както към всеки съдия, така и към всеки гражданин на България Снимка: БГНЕС

НОВИНИТЕ ДНЕС, 21.11.2019 Г.

- ВСС ПРОДЪЛЖАВА ДА Е СРАМ ЗА ПРАВОТО.

На заседанието си днес Висшият съдебен съвет отказа да разгледа искането на 170 съдии за проверка и дисциплинарна отговорност на Иван Гешев за обида и заплаха както към всеки съдия, така и към всеки гражданин на България. Явно за ВСС мнението на 170 магистрати, всеки от които уважаван и опитен юрист, няма никакво значение и бледнее пред политическото удобство да не злепоставят новоизбрания главен прокурор. Вместо именно ВСС да се противопостави на диктаторските методи и политическите назначения в съдебната система и в прокуратурата, те станаха проводник именно на тях. Вместо да защитят авторитетът на професията, духа на Конституцията и законите, те се превърнаха в удобна подлога на управляващите.

- БОГАТСТВТОТО НА ДЪРЖАВАТА НЕ ИСКА РЕПРЕСИИ.

Цацаров заяви днес, че не иска репресивна власт на Комисията срещу корупцията /КПКОНПИ – не мога да разбера защо в България всеки орган се нарича с непроизносими абревиатури и се състои на практика от съдържанието на правомощията си/. Не искал да се подслушва и арестува, обаче щял да буди комисията /а от кого е приспана, да попитам?/ и да промени организацията на работа. Звучи добре, ако не знаем историята. И на Цацаров и на комисията. Така и като стана главен прокурор, всички се надяваха, че съдията с най-много осъдителни присъди ще подгони престъпниците. Оказа се, че подгони неудобните на властта. Комисията срещу корупцията пък изобщо не може да се похвали с някакви големи успехи и важни политици, на които да е отнела имуществото. Така че: те ще си получават заплати, ще си обещават, ние ще си лаем и ще се ядосваме и Територията ще продължава да живее по същия начин.

- РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НАСТОЯВАТ ЗА БОЛНИЧНИТЕ.

Работодателите не се отказват от исканията си да не се плащат не един, а дори три дни от болничните. Или да се ограничи плащането на болнични от тях за годината. И аз си мисля, че „ветото” на Борисов по въпроса не е окончателно. Натискът ще бъде голям и рано или късно ще ни лишат от поредното социално благо. Вече колко изгубихме? Ако не се противопоставяме, ще ни лишат и от отпуски, ще върнат шестдневната работна седмица /всъщност вече много хора работят и в почивните дни и дори на национални празници/, официално ще забранят на работещите жени да раждат. Истината е, че вече работодателите не наемат хора със заболявания и млади жени, на които им предстои да станат майки или пък са майки на малки деца. Този въпрос трябва да се реши основно, не на парче, а с цялостно преосмисляне на трудовото законодателство. А работодателите да бъдат озаптени от държавата. Или пък не, защото именно корпоративният вот по изборите решава много пъти кой ще държи властта. И нещата стават ясни....

- НЯМА РЪЧНО ПРЕБРОЯВАНЕ НА БЮЛЕТИНИТЕ В СОФИЯ.

Съдът постанови да няма ръчно броене на бюлетините за местните избори в София. Ще има само експертиза. Това е донякъде логично, защото съдът не може да се превръща в изборна комисия и да върши работата на всички, които не са си я свършили. А и работата е безумно трудоемка и в големите градове направо е невъзможна. Другото е, че не се знае в колко от СИК има възражения на представителите на БСП, че неправилно са преброени бюлетините за Мая Манолова. С техния подпис на практика се съгласяват, че всичко, което е отразено в протокола, е правилно.

- ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ВОДА.

Перник е на воден режим. Много други общини, градове и села – също. И това не е от днес. Още по времето на кмета на София Янчулев, когато цяла София беше на режим на водата. Авариите пък навсякъде са ежедневни. И причината е една – единствена. В и К дружествата се приватизираха, превърнаха се в държавни или общински търговски дружества, които се интересуват само от печалбата. Не се инвестира изобщо в инфраструктурата за водата, тръбите почти навсякъде са на повече от половин век и огромната част от водата /която впрочем плащаме/, отива в земята, а не при хората. Няма обща програма за управление на водите, така, че да не се допуска подобни намалявания на водата в язовирите, осигуряващи питейна вода. Да отбележа и изсичанията на гори, което води до ерозия на почвата и съответно намаляване на водата в тези части и пресушаване на язовирите. И никой не се заема с това, защото не е свързано с рязане на ленти и тупане по гърдите, а с много инвестиции и работа. Но все пак някой трябва да го направи. Недопустимо е в 21 век хората да нямат вода и да се къпят в легени. Ей, например в пустинята, хората са си решили проблема с водата. В България с много реки, този проблем стои с все по-голям сила.

- ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО.

Днес е голям християнски празник. Въведение Богородично и Ден на християнското семейство. Много хора го отбелязаха с картинки, иконки и поздравления. А всъщност забравяме, че семейството е най-важното нещо в живота ни. И само човек, който го е загубил, може да оцени огромната значимост на близките. На това да се прибереш в дом, в който се вижда светлина и някой те чака. Вече няма дори семейства. Живее се на семейни начала, поради липса на любов, на ценности, на морал или просто на удобството да не се обвързваш и да продължаваш да се оглеждаш за някой по-подходящ. Днес създаваме връзките не докато смъртта ни раздели, а до следващата среща с интересен непознат. И когато нещо се пропука в отношенията, безмилостно ги изхвърляме, вместо да ги залепим. И душата остава празна при цялата тълпа около нас. Моралът и ценностите са тези, които придават смисъл на живота. И Бог да пази българските семейства и деца!

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари