Всички лекари сме бесни, писна ни да бъдем бити

2
Страшното в случая е, че срещу насилието не се прилагат адекватни мерки
Страшното в случая е, че срещу насилието не се прилагат адекватни мерки Снимка: Райна Зайкова / bTV

Не може заради стрес да се атакуват лекари, полицаи, учители.

Всички лекари сме бесни, писна ни да бъдем бити, унижавани и обиждани във времето, в което изпълняваме своите задължения. Това заяви председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред БНТ.

"Страшното в случая е, че срещу насилието не се прилагат адекватни мерки. Според мен основната причина това да продължава и да се случва с такава сила е, че не се прилага законът в цялата му сила", уточни той.

Според него всички наказания трябва да съдържат три основни характеристики: да се случват бързо, неумолимо и сурово.

"Всеки трябва да знае, че ще бъде застигнат от наказание бързо, неумолимо - без никакви омаловажаващи или облекчаващи обстоятелства от рода на "бях, афектиран, бях притеснен... защото..." и сурови, за да бъдат запомнящи се", заяви Маджаров.

Той отбеляза, че законът не се прилага в цялата му сила, защото се взимат предвид смекчаващи вината обстоятелства като това, че лицето не е осъждано, че е афектирано, че е под стрес. Според председателят на УС на БЛС това руши държавността.

По думите му не може, когато лицето е под стрес, да атакува лекар, полицай, учител – всеки, който изпълнява своите задължения.

"Освен наказания са необходими както кампании за повишаване на здравната култура на населението, така и мероприятия, които показват ежедневието на лекаря отвътре и трудностите, с които той се сблъсква. Това ще бъде и направено от Лекарския съюз тази година", обясни той.

Българският Червен кръст също осъжда недопустимите посегателства и агресията срещу медицинското съсловие, посветило се на най-хуманната професия. Организацията апелира към всички граждани и институции в България с призива "Не на насилието" над медици. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари