Все по-малко русенци се топлят на дърва

0
Всеки търси по-чисто и иска да му е по-леко
Всеки търси по-чисто и иска да му е по-леко Видео: БНТ

В последните години русенци постепенно се преориентират към употребата на екологични продукти за отопление.

Наблюденията са на собственици на фирми-доставчици.

Русенецът Дилян Иванов има наблюдения на пазара на суровини за отопление през последните години, предава БНТ. Работи в един от складовете за твърдо гориво в града и смята, че на тях разчитат едни и същи клиенти. Според него, употребата на дърва за огрев и въглища значително е намаляла.

Дилян Иванов: Търсят се алтернативни източници, по-висок клас климатици, някои преминават на газ-по-чисто е, по-нетрудоемко. Имаме си клиенти, които имат закупени котли на пелети, които имат котли на въглища, които все още продължават при една изградена инсталация да се използват.Според мен, тенденцията е към намаляването на ползването на този вид отоплителни материали-всеки търси по-чисто и .... всеки иска да му е по-леко.

Руслан Пенчев живее в квартал Средна кула. От 2 години е предпочел да се топли с пелети. Преди това е разчитал на отопление с дърва, но се отказал. В зимните месеци му се налага да топли площ от 150 квадратни метра в дома си и заради това се насочил към екологично чистото гориво.

Руслан Пенчев: Преимуществата са по-малко грижи за печката, по-малко се чисти, автоматично е направено всичко...спестяване на работа.

За други русенци обаче вариантите за отопление през зимата са на парно и с електричество. Споделят, че за целта са си купили икономични инверторни климатици или радиатори от най-ново поколение. Казват, че са ги предпочели заради екологичния ефект и заради цената.

Златка Георгиева: На ток... не е много евтино, но всеки си прави сметката.
Ние сме на централно парно...сега сме си добре.

С каквото и да изберат да се топлят през зимата обаче, повече русенци споделят, че при взимането на решение се влияят от два фактора -цената и полезния ефект. Едва на трето място се замислят за екологичните последствия от употребяваните материали.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари