Вместо ремонт на язовири - нови автомобили

1
Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" е получило 30 нови автомобила на обща стойност около 1 млн. лв.
Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" е получило 30 нови автомобила на обща стойност около 1 млн. лв. Снимка: БГНЕС

Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" първо си е купило автомобили, вместо да обяви поръчки за спешен ремонт на 418 опасни водоема, за което държавата му отпусна 500 млн. лв.

За това сигнализира Мая Манолова, председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ", пред БНР.

Проверка на Mediapool показва, че в навечерието на Нова година държавното дружество действително е получило 30 нови автомобила на обща стойност около 1 млн. лв.

Вносителят на автомобилите "Лада" – хасковската фирма "Нар" ООД, ще достави 16 високопроходими автомобила 4х4 на обща стойност 319 680 лв. без ДДС.

"Еспас Ауто" ООД пък ще осигури 13 автомобила Dacia модел Duster 4х2 на обща стойност 387 283 лв. без ДДС, а "Стар Моторос" ЕООД доставя един автомобил 4х4 - Mazda CX-5 за 60 955 лв. без ДДС. Най-вероятно тя е за изпълнителния директор на компанията общинският съветник от ГЕРБ в Правец Цако Бънчев.

Държавното предприятие е направило още и поръчка за доставка на компютри, монитори и сървър, за да може да работи.

На сайта му обаче не се вижда е обявило поръчки за ремонта на язовири. В същото време в края на миналата година ресорният министър на икономиката Емил Караниколов обяви, че по 10 от 418-те язовира, които се нуждаят от спешен ремонт, са започнати строителни дейности.

Най-вероятно ремонтът им е възложен на държавната "Монтажи", която също е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), контролирана на Караниколов, допусна Мая Манолова.

По думите ѝ към момента е възложен ремонт на 182 язовира, а за 236 не е ясно дали е предприето нещо. Няма данни и колко от аварийните язовири са ремонтирани до момента, каза Манолова.

В отчетите на ДКК целенасочено се цели да не става ясно къде са парите, а самата компания дори няма сайт, което е знак за нивото на нейната публичност, коментира още Манолова.

По тази причина тя настоява за външен одит на водния сектор у нас. "Защото липсата на информация от отговорните институции създават напрежение у хората", каза Манолова.

Според нея "Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се е превърнала в един безполезен наблюдател и регистратор, без да може да извършва своята конкретна работа - да регулира състоянието на ВиК-сектора".

Манолова призова да се смени съставът на КЕВР, а докладите на регулатора за последните две години да бъдат проверени, защото не съответстват на данните на ВиК-дружествата.

"Перник всъщност е върхът на айсберга. В Шумен и в Търговище, по данни от местните общини, също няма да има вода. В Ботевград ще има вода за още 2 месеца, по данни на кмета… Има тревожни информации и за състоянието на яз. "Камчия", което е проблем за Бургас и за Варна. Има опасност и за Сливен", коментира Манолова.

От МРРБ официално обявиха, че близо 117 000 души в 10 области у нас са на режим на водата към 30 декември 2019 г.

"Водната криза се разраства и скоро ще стане национална, а сигурността на нацията - това е сигурността на всеки един от нас, на големи групи хора. Когато нямаме вода, когато дишаме отровен въздух, това е проблем на националната сигурност. "Национална сигурност" не е понятие, с което боравят единствено армията, МВР, ДАНС и НСО", коментира Манолова искането си президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари