Владислав Горанов: Няма да има данъчна или осигурителна ваканция

2
Правителството лансира доста ограничени мерки за подпомагане на бизнеса, които ще бъдат прилагани с множество неясни условия, предполагащи субективност
Правителството лансира доста ограничени мерки за подпомагане на бизнеса, които ще бъдат прилагани с множество неясни условия, предполагащи субективност Снимка: БГНЕС

Правителството няма да предложи данъчна или осигурителна ваканция за фирмите, засегнати от коронавируса. То лансира доста ограничени мерки за подпомагане на бизнеса, които ще бъдат прилагани с множество неясни условия, предполагащи субективност.

Това стана ясно от изявленията на вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на социалните грижи Деница Сачева, на транспорта Росен Желязков, на правосъдието Данаил Кирилов и на икономиката Емил Караниколов. Въпреки че премиерът Бойко Борисов подкрепи предложението на председателя на Националния оперативен щаб да се затворят всички търговски обекти без магазините на хранителни стоки, бензиностанции, аптеки и банки, за момента подобни мерки не се предвиждат, пише вестник СЕГА.

Какво предлага кабинетът?

- Българската банка за развитие, с подкрепата на държавата, ще предложи мерки за ликвидна подкрепа за фирмите, които страдат от въвеждането на извънредно положение. В понеделник ще стане ясно каква допълнителна сума държавата ще вкара в капитала на ББР. Европейската инвестиционна банка също ще представи мерки, от които може да се възползва засегнатият бизнес. Не е ясно при какви условия ще бъде дадена тази подкрепа и как ще се определя дали и доколко една фирма е засегната.

- Фирмите, които са пострадали от ограниченото потребление, ще получат помощ в размер на 60% от възнаграждението на служителите, които смятат да съкращават. Мярката ще действа краткосрочно - за един месец. Става сума за трансформиране на риска безработица, като се даде възможност на доказано засегнатите да кандидатстват за субсидията. Отново не е ясно как ще се определя кой е имал намерение да съкращава поради реална икономическа ситуация и кой просто иска да се възползва от възможността да получи пари. Самото кандидатстване и отсяването на фирмите може да продължи дълго. Не е ясно и какъв ресурс ще бъде отпуснат по тази мярка.

"Винаги има риск, затова тези мерки са много трудни - морален хазарт, както се казва. Тук ще си проличи кои са недобросъвестни. Преценката кой е действително засегнат ще бъде извършена от служителите на агенцията по заетостта съвместно с НАП. Винаги има риск, но в такива моменти солидарността и личният пример показват що за общество сме", коментира Горанов неясните моменти в мерките.

- Предлага се удължаване на срока за годишното счетоводно отчитане до 30 юни. 

- До 30 юни се удължава и срокът за първите вноски по местни данъци и такси и ползването на отстъпка при изцяло платени задължения.

- Финансовият министър се обяви против всякакви данъчни и осигурителни ваканции. "Нека се ограничим само до ученическите ваканции", отсече той. И допълни, че е и против исканията на различни сектори за отсрочки при връщането на кредити. "Не бива да допускаме недобросъвестни длъжници и недобросъвестни кредитори да злоупотребяват. Много е тънък балансът какви са възможностите на фиска, който се поддържа от бизнеса. Имаме резерви, но при сериозна стагнация те бързо могат да бъдат изчерпани", каза той.

- Горанов е против лихвена ваканция за плащанията по банкови кредити. "Не бих препоръчал да нарушаваме баланса в банките. Не вярвам за месец да не могат да проявят гъвкавост, не трябва да отиваме в другата крайност целият стопански оборот да бъде блокиран от недобросъвестни кредитополучатели. Не може да допуснем натрупване на недобросъвестни длъжници и добросъвестни кредитори", обясни той.

- Финансовият министър е и против идеята служителите над 60 години, които са най-рискови при коронавирус, да не ходят на работа. "Ако някой служител прецени, че иска да вземе отпуск или да не ходи на работа, това е негово право. Премиерът продължава всеки ден да ходи на работа", аргументира се той.

- Горанов категорично отхвърли идеята на БСП за мораториум за плащането на битовите задължения. "Ако не си платите електроенергията, крайният резултат сами можете да го предвидите. Не виждам защо, ако някой работи в аптека - бизнес, който в момента процъфтява, да не си плаща тока", заяви той.

- Финансовият министър добави, че правителството ще преосмисли дългосрочните си приоритети, като вероятно ще бъдат спрени проектите за оборудване на армията. Става дума за два проекта на обща стойност 2,5 млрд.лв. Единият е за два кораба, за които ще се похарчат 1 млрд.лв, а другият - за 150 бронирани машини за Сухопътни войски за общо 1,5 млрд.лв.

- От утре ще бъдат отпуснати 20 млн. лв. от ОП "Развитие на човешките ресурси" за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия - лекари, медицински сестри, санитари, служители на спешна помощ и РЗИ 1000 лв. към месечното възнаграждение. Отделно ще могат да се използват за оборудване, консумативи, транспорт между болничните заведения.

- Други 20 млн. лв., отново от ОП "Развитие на човешките ресурси", ще бъдат на разположение на общините за патронажна грижа - 43 000 души в момента, но тя ще се разшири и към хора с увреждания.

- Най-късно утре всички материали, които се купуват - маски, защитни облекла и др., ще бъдат покрити от европейските програми.

- Правителството обмисля как да помогне на шофьорите на тирове, които вече дни наред са блокирани по границите на различни държави в Европа. "Ще предложим транзитнопреминаващите тежкотоварни камиони да се конвоират в групи, за да може за определен период от време да напуснат пределите на страната, както и да зареждат на конкретно определени за това места. Нямаме камиони, които да чакат в Италия, на този етап е осигурен и транзитът през Хърватия и Сърбия", обяви транспортният министър Росен Желязков.

- От 24 часа във вторник се въвеждат ограничения за полети от Италия и Испания. "Към момента такива ограничения на европейско ниво не са въведени, всяка държава решава сама. Всички, които пристигат от тези дестинации, ще бъдат извеждани през отделен коридор на летището и ще бъдат незабавно поставени под карантина. Всеки полет, който пристига у нас, ще бъде сепариран предварително и ако идва от рискови държави, ще подлежи на специални мерки. Молбата ми е пътниците да проявят търпение. Създадена е организация с "България Ер" да осигурим полети до Италия и Испания, за да приберем наши сънародници, ако е необходимо - няма да ги оставим там, още повече, че сухопътният транспорт все повече се ограничава. Обръщаме се към хората, които искат да пътуват в Европа - да не предприемат такива пътувания, защото завръщането е изключително трудно", призова транспортният министър. Повечето държави в Европа, а и на други континенти направо затвориха границите си за чужди граждани, които не пребивават постоянно в съответната страна.

"Ако се установи, че съществува обективна невъзможност на български граждани да се върнат, имаме готовност да организираме платени, чартирани полети с помощта на българския бизнес. Но само при нужда. Не можем да приберем всички граждани от чужбина, особено ако някой е решил да си почива на някоя екзотична дестинация", каза Горанов.

- Няма да се редуцират влаковете. "Даваме си сметка, че пътуванията силно са намалели, но няма да променяме графика, за да може хората да пътуват в среда с по-голямо санитарно отстояние. Ще се наблюдава интензитетът през седмицата и ще се реши допълнително", каза Желязков.

- По отношение на автобусния транспорт - ще се реши с кметовете къде има нужда от редуциране на линии. "Понеже се развиват спекулации, искаме да уверим, че няма нито едно населено място карантинирано за свободно придвижване на хора - слуховете, че ще използваме армия да ограничаваме движението, не само не са верни, но и подлежат на наказание", предупреди Горанов.

- Ще предложим да спрат да текат всички процесуални срокове по висящите производства, освен тези по наказателни производства, обяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Ограничават се нотариалните заверки до най-спешните и неотложни. Нотариалната камара е обещала във всеки район да има дежурен нотариус. Предвижда се и държавните съдебни изпълнители да спрат да извършват публична продан в рамките на принудителни изпълнения.  В затворите са забранени всички посещения, както и извеждането на лишените от свобода на обекти извън местата за лишаване от свобода. От думите на Кирилов се разбра, че ще се пише общ закон за мерките по време на извънредно положение.

- Големите вериги за хранителни стоки са заявили, че натискът е спаднал и работата им се е нормализирала. "Вчера за момент е имало празни рафтове, като причината са били графиците за зареждане. Категорично обаче храни и стоки от първа необходимост има налични," заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Вицепремиерът Томислав Дончев избяга от въпроса за предложението да бъдат затворени всички търговски обекти без магазините за храни, аптеките, бензиностанциите и банките. "По отношение на ограниченията за магазините - няма промяна в обхвата на заповедта на министър Ананиев, тя продължава да е в сила. Ако взетите мерки не дават необходимия ефект и в обектите забелязваме струпване на хора, няма да се колебаем списъкът да бъде разширен", каза той.

- Към националния щаб се създава логистично-координационен център за производството и доставката на маски и предпазни средства, който ще се оглавява от шефа на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР Николай Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари