Владислав Горанов: Има политически консенсус за присъединяването към еврозоната

0
Единомислие e имало и по въпроса, че не трябва да се променя сегашният фиксиран курс лев-евро
Единомислие e имало и по въпроса, че не трябва да се променя сегашният фиксиран курс лев-евро Снимка: БГНЕС

За присъединяването на България към еврозоната има политически консенсус, обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Народното събрание, след председателски съвет.

Бяхме поканени с управителя на БНБ, за да докладваме степента на напредък по включването на страната към ERM II, обясни той. По думите му, за пореден път парламентарните сили са потвърдили, че са "за" влизането на ни в еврозоната. Единомислие e имало и по въпроса, че не трябва да се променя сегашният фиксиран курс лев-евро.

Имаме подкрепа, единомислие, че трябва да се присъедини към еврото с курс 1,95583, т.е действащият, подчерта Владислав Горанов.

Обсъждало се и как да бъдат записани по-големи гаранции, че сегашният курс няма да бъде променян с решение на други държави.

Предстои утре на бюджетна комисия да бъдe разгледано внесеното от председателя ѝ Менда Стоянова допълнение в Закона за БНБ, отнасящо се до фиксирането на българския лев към еврото.

Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на Валутно-обменния механизъм /ERM II/. Това съответствие е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари