Владислав Горанов: Данъкът за стари автомобили ще остане въпреки протестите

0
Увеличението на данъците не са сериозен икономически удар върху семействата
Увеличението на данъците не са сериозен икономически удар върху семействата

Данъците върху старите коли ще се увеличат с до 1 лева на месец, което не е сериозен икономически удар върху семействата, коментира вицепремиерът и финансов министър Владислав Горанов след заседание на коалиционния съвет на управляващите в понеделник.

Данъкът за стари автомобили ще остане въпреки протестите, заяви Горанов, цитиран от Медиапул.

"Действително, автомобилите, които нямат екологична категория и които замърсяват повече, ще се наложи да плащат малко по-висок данък, което в зависимост от възрастта на автомобила, може да достигне 6-10 лева увеличение. Което, макар да не е пренебрежима сума е, по наши оценки малко, на фона на целите, които сме си поставили във връзка с чистотата на атмосферния въздух", каза Горанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира от своя страна, че правителството не формира цените на горивата.

"В държавата има институции, които осъществяват необходимия контрол и дават съответните разрешения. Знаете, че формирането на цената за горивата не е функция на правителството. Формирането на цената на горивата е функция на КЕВР. И комисията КЕВР е избрана от българския парламент, за да може да бъде равно отдалечена както от законодателната, така също и от изпълнителната власт. Даже и КЕВР, както каза Влади (Горанов), не е отговорна за цената, а това са пазарните принципи", коментира Цветанов.

Той посочи, че във вчерашния ден на протести е имало доста провокации и в не малко от случаите се е целял сблъсък между протестиращи и тези, които са блокирани на пътя. Цветанов отбеляза, че гражданите са достатъчно интелигентни, за да преценят откъде и кой би искал и има интерес да има политическо състресение, криза или хаос.

"Всеки има право да избира какво желае - да имаме политическа криза и хаос или да имаме стабилност", заяви Цветанов.

Коалиционният съвет днес е решил България да не се присъединява към Глобалния пакт за миграция на ООН. Според решението на Съвета, този документ застрашава националния интерес на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари