Владимир Путин поръча да се намали акцизът на алкохола

0
Хората мрат като мухи
Хората мрат като мухи

Владимир Путин поръча да се намали акцизът на алкохола и да се увеличи този на битовите препарати, съдържащи спирт, за да не се тровят руснаците с тях, а да пият качествени напитки, съобщи “Нюзру”.

“Десетки хора мрат като мухи”, каза руският президент по повод жертвите в Иркутск, отровили се, пиейки концентрат за вана “Бояришник”, съдържащ метилов спирт. Жертвите вече са 72, а над 40 души са в болница. Според някои версии наличието на метилов алкохол в препарата може да е саботаж.

Кремълският лидер нареди на правителството да затегне правилата за производство и търговия на битова химия, съдържаща спирт - средства за лична хигиена и парфюмерийно-козметични продукти с над 25% спирт.

Той поиска въвеждане на строги наказания за производителите нарушители. Въпреки че на етикетите обикновено е посочено, че препаратите не стават за пиене, много хора в страната се черпят с тах заради ниската им цена на фона на скъпите напитки. Себестойността на водката не надхвърля 30-40 рубли за бутилка, но над половината от високата цена на дребно са данъци и акцизи.

Според експерти руснаците изпиват годишно козметични течности с алкохолно съдържание, равностойни на 170 до 250 млн. литра водка с 40% спирт, пише РБК. Смята се, че близо 25 млн. души в Русия нямат достатъчно средства, за да купуват легален алкохол, пише АФП.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари