Виждали ли сте очите на убиец?

3
Това са хора, които са преминали границата между човешкото и животинското
Това са хора, които са преминали границата между човешкото и животинското

"Защо сте възмутени, че държавата може да убие един убиец?", пита Елена Гунчева в социалната мрежа.

"Много цивилизовани станахме нещо. И лицемерни най-вече. Защото всеки ден държавата убива!", добавя Гунчева.

Ето какво още сподели Елена Гунчева във връзка с дебатите за смъртното наказание у нас:

"ДА УБИЕМ ЛИ УБИЕЦЪТ ИЛИ ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ВСИЧКИ НИ.

Възмутително, нали? В 21 век в Европа да се коментира смъртно наказание? Не е хуманно, някак си, не е европейско. Хората, които настояват за смъртно наказание, са някакви първобитни, нецивилизовани....Много колеги юристи са против смъртното наказание. Ставали съдебни грешки! Пак не било европейско!

Много цивилизовани станахме нещо. И лицемерни най-вече. Защото всеки ден ДЪРЖАВАТА УБИВА! 
Но ние си затваряме очите, защото се заблуждаваме, че съвестта ни е чиста, ние не сме взели решение. Защото всеки път, когато няма лекарства за онкоболни, за болни от диабет, от бъбречни заболявания, всеки път, когота се ползват некачествени консумативи за хемодиализа, всеки път, когато се откаже на дете лечение в чужбина, държавата извършва убийство. Само че не се впечатляваме, защото жертвите умират бавно и най-вече - далеч от очите ни.

Защо сте възмутени, че държавата може да убие един убиец, НО НЕ СТЕ ВЪЗМУТЕНИ ОТ ТОВА, ЧЕ ХИЛЯДИ ХОРА НЕ ПОЛУЧАВАТ ЛЕЧЕНИЕ И УМИРАТ? ЗАЩО НЕ СТЕ ВЪЗМУТЕНИ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ЗАЩИТАВА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И Е КОСВЕНИЯТ УБИЕЦ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ПО СЕЛАТА, УБИТИ ЗА МИЗЕРНИТЕ ИМ ЛЕВЧЕТА?

Но в тези случаи, жертвите са невинните. За тях мастити прокурори и адвокати не дават гневни интервюта и не обвиняват в нецивилизовано и нехуманно отношение. Те не са интересни! В Европейският съюз ПРАВА ИМАТ САМО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, НО НЕ И ЖЕРТВИТЕ НА СИСТЕМАТА!

Все по-често българи остават без жилище заради кредити, ипотеки, задължения. Държавата НИКОГА не ги защити, въпреки че лихвите в банките за кредити за целия период на кредита са почти 100 % от дадената сума. Държавата не създаде механизъм да защити работещите бедни!

Но за престъпника трябва да се спазват европейските изисквания да му е комфортно. Да има необходимата площ, да излиза на чист въздух, менюто му да е разнообразно, да получава здравни грижи....престъпникът трябва да с чувства приятно в затвора, да не вземе да се депресира нещо, или, пази Боже, да пише жалби до европейските институции. Срам за България!

Може да си убил деца, бременна жена, старци, по особено мъчителен начин, може да си избил много хора, да си разфасовал с брадва жена с и децата си, НО ТИ ИМАШ ПРАВА! Престъпникът може да отнеме живот, но видиш ли, държавата била длъжна да му спазва правата и да го издържа в затвора!

За убийство се лежи години наред. Много малко са доживотните присъди без право на обжалване. Има и амнистии....И след това тези хора отново влизат в обществото, а често и отново убиват! Превъзпитание в затворите няма. И който каже, че има, е гледал много филми и живее в някакъв измислен свят! Когато събереш много престъпници на едно място, да очакваш, че ще станат примерни граждани от общуването помежду си, е безумно. А и първоначалният замисъл на затворите не е да превъзпитават, А ДА НАКАЗВАТ!

Да знаят престъпниците, ако сбъркат, колко тежко и трудно ще бъде в затвора! А сега четат книжки, ходят на фитнеса в затвора.....и се усъвършенстват "професионално". Превъзпитание няма или е изключение от правилото.

Виждали ли сте очите на убиец? Предполагам, че не сте. Аз съм виждала. Нищо човешко не е останало. Това са хора, които отново ще убиват. Те са преминали границата, която човешкото граничи с животинското и връщане назад няма.

Няма да има превъзпитание, убиец не може да бъде превъзпитан. Той ВЕЧЕ е минал онази граница... а жертвите остават ....на гробищата. Близките им цял живот се терзаят и спомнят. И остава усещането за несправедливост

И всички ние плащаме данъци, за да може държавата да ги издържа в затвора и да и осигурява комфортни условия....

За мен смъртното наказание Е НЕОБХОДИМОСТ - за най-тежките случаи, за умишлени убийства на деца, на безпомощни хора, за убийства след изнасилвания и грабежи. ТАМ ПРЕВЪЗПИТАНИЕ НЯМА, НО ПОНЕ ТРЯБВА ДА ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ!

А и превантивен ефект - едно е да знаеш, че ще лежиш 10-15 години в затвора, друго е да знаеш, че те чака смърт. И поне обществото ще бъде предпазено от това един убиец отново да се разхожда сред нас и да убива. А и няма да го издържаме, което рязко ще снижи разходите за затворите!

И да- ОТМЪЩЕНИЕ Е! Но обществото има нужда от отмъщение, за да остане и чувството за справедливост! Това е работата на държавата!"

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари