Висша служителка на ЕК се самоубила заради натиск да укрива факти

0
Юристка в правната дирекция била подложена на огромен натиск да укрива факти около високопоставено назначение
Юристка в правната дирекция била подложена на огромен натиск да укрива факти около високопоставено назначение

Френски журналист твърди, че генсекът на институцията я притискал да не говори за спорното му назначение.

Италианска юристка, шеф на отдел "Човешки ресурси" в правната дирекция на ЕК, била подложена на огромен натиск да укрива факти около високопоставено назначение в ЕК и затова посегнала на живота си, съобщи БНР. Разкритията са от разследване на френския журналист Жан Катремер във в. "Либерасион".

В статията си той твърди, че Лаура Пинятаро се самоубила през декември м.г. заради натиска, оказван й от генералния секретар на ЕК Мартин Зелмайер, да укрива от Европарламента и от европейския омбудсман факти около назначението му. Зелмайер разговарял многократно с Пинятаро по темата по време на срещи, освен това й звънял и по телефона. Зелмайер бе назначен изненадващо без конкурс през февруари м.г. Дотогава той бе шеф на кабинета на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер. ЕП поиска обяснение и гласува резолюция срещу назначението. Въпроси зададе и европейският омбудсман Емили О'Райли, която след проверка обяви, че назначението на Зелмайер е незаконно. От ЕК обаче отхвърлиха твърденията й.

Катремер твърди, че ЕК не е провела вътрешно разследване за причините за самоубийството на Пинятаро. Институцията потвърди преди дни информацията за самоубийството на италианската юристка. В интервю за "Хоризонт" журналистът нарича комисията "Юнкер" "авторитарна и сталинистка, която по нищо не се различава от унгарския премиер Виктор Орбан". На въпрос за тезата на комисията, че става дума за лична трагедия заради развод, той отговори: “Тя не беше разведена, макар да е смятала да се раздели със съпруга си. Всяка загуба на човешки живот е трагедия, но бих искал да попитам на какво основание комисията твърди, че тук става дума за лична трагедия? Къде е вътрешното разследване? Как то отхвърля вероятността за тормоз и натиск?“. Катремер не се притеснява, че ЕК може да го съди.

"Моето разследване е достатъчно солидно. То продължи доста дълго време – повече от два месеца. Аз събрах всички необходими свидетелства, групирах всички сведения и ничии обвинения от Европейската комисия няма да издържат. Разбира се, статията беше прочетена няколко пъти от адвокатите на "Либерасион", за да се избегнат всякакви клеветнически моменти. Така че не изпитвам никакви притеснения", казва в интервюто той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари