Вирусолог: Не яжте сладолед на плажа

0
Леденото изкушение може да ви докара куп проблеми
Леденото изкушение може да ви докара куп проблеми

Симптомите на летния вирус дават над 30 вида различни клинични картини.

Това заболяван се характеризира с повишена температура, главоболие, запушен вос, кашлица и разстройство. Най-често тези симптоми са съчетани и с проблеми на дихателната система и червата, защото вирусът засяга тънките черва, пише zdrave.to.

Избягвайте сладолед на плажа, тъй като леденото изкушение се оказва добро място за разпространение на вирусите.

Тези съвети даде акад. Ангел Гълъбов, председател на Българското микробиологично дружество. Ентеровирусните инфекции са преди всичко вируси на мръсните ръце, тъй като заразата се разпространява най-вече по този начин.

Възможни са тежки усложнения Ако настъпят тежки усложнения, вирусът може да премине в кръвта и малко по-късно, в интервал от 2 до 3 седмици, да порази някои органи, като мозъчната обвивка, например, и да предизвика асептичен, небактериален менингит.

Може да даде поражения на сърцето като миокардит, перикардит, както и да порази междуребрената мускулатура. Може да порази и клетките, които произвеждат инсулин в задстомашната жлеза, предупреждава вирусологът.

Добре е да спазвате хигиена, да миете ръцете си с топла вода и сапун, да подбирате храната, която консумирате, условията, при които тя е приготвена, начин и време на съхранение след закупуването й, количеството, комбинацията със слънчевите бани, евентуално с алкохолна консумация.

Когато става въпрос за деца, да се полагат усилия за съхраняване на имунитета им, да не бъдат прегряти, обясни още специалистът.

Източник: zdrave.to
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари