Верни ли са твърденията на сръбския президент?

0
Александър Вучич обяви, че страната му вече е изпреварила по заплащане на труда България
Александър Вучич обяви, че страната му вече е изпреварила по заплащане на труда България Видео: NOVA

Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика коментира изказване на сръбския президент Александър Вучич, който обяви, че страната му вече е изпреварила по заплащане на труда България.

„Последните официални данни са, че нетната средна заплата в Сърбия е 419 евро, което според нашата средна заплата е по-малко, но разликата е едва с няколко евро. Що се отнася до брутната средна работна заплата (заплатата, на която работодателите ни осигуряват, на база на която се плащат данъците, бел.ред.), сърбите получават повече. Това, което намерих като данни, в Сърбия е 575 евро, а в България – 550 евро”, обясни за „Здравей, България” Стоян Панчев, предава NOVA.

„Днешната средна заплата е около 424 евро. Ако сравните с 2002 г., когато средната заплата в Хърватия беше около 700 евро, а в Сърбия само 146 евро, намалихме драстично разликата. Скоро средната заплата в Сърбия ще бъде около 465 евро. Намаляваме разликата с други държави в региона не само пропорционално, но и абсолютно. Изпреварихме България и Босна и Херцеговина, а Албания и Македония са зад нас. Ще достигнем и останалите. Следващите са Унгария и Румъния”, посочи държавният глава на Сърбия.

„Факт е, че сърбите имат високи данъци. Там данъкът върху доходите е 15%, а у нас – 10%. В Сърбия за осигуровки отиват 38%, докато в България – около 30%”, коментира икономистът Кузман Илиев.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари