Велизар Шаламанов: Превъоръжаването на армията ще струва 15 милиарда лева

0
Българското общество трябва да бъде наясно с цената
Българското общество трябва да бъде наясно с цената Видео: bTV

Парите за покупката на нови изтребители за българските въоръжени сили са само малка част от сумата, необходима за модернизацията на армията ни.

Това заяви бивш министър на отбраната и настоящ председател на Надзорния съвет на агенцията на НАТО за информация и комуникации Велизар Шаламанов в „Лице в лице” по bTV.

„Цялостната програма за превъоръжаване по мое мнение е на стойност 15 милиарда лева за следващите 10 години”, изчислява експертът, според когото за сумата роля има и забавянето на процеса.

„Трябва да се създаде Национална програма за превъоръжаване, така че българското общество да бъде наясно с цялостната цена за трансформиране на въоръжените сили”, категоричен е председателят на Надзорния съвет на агенцията на НАТО за информация и комуникации.

Тези пари неизбежно ще бъдат похарчени, но важното е да не стане така, че да бъдат изразходвани, без да имаме реална модернизация на въоръжените ни сили, смята Шаламанов.

Що се отнася до дебата за покупката на американските изтребители F-16, според него процесът за избор на самолети е пострадал от липсата на прозрачност и като пример в това отношение той даде Словакия, където е имало обществен дебат по темата.

Изборът на самолети за нашите ВВС е стратегически, а на геополитически, заяви Шаламанов.

Що се отнася до характеристиките на F-16, това е модерният самолет, който се е доказал в практиката и позволява на България да придобие способности, съвместими с тези на съюзниците ѝ, убеден е експертът.

„Самият факт, че параметрите на този процес на придобиване са подготвени от експертите, показва, че те са преценили F-16 като една възможна опция”, смята Шаламанов, но отбеляза, че никъде не казано, че е задължително това да бъде новият ни изтребител.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари