Великобритания прихвана 9 руски бойни кораба край бреговете си

0

Военни кораби на Великобритания и НАТО са прихванали и ескортирали 9 руски военни плаватални съда, намиращи се близо до бреговете на Великобритания, съобщи сайтът на британските ВМС.

"Кралският военноморски флот демонстрира гъвкавост в това да прихване руските военноморски единици - заяви командир Уил Патсън, командващ офицер на фрегатата HMS Westminster, която е базирана в Портсмут. - Руските кораби действаха безопасно и професионално, а нашата фрегата се кооперира със съюзнически бойни единици от НАТО, за да ги ескортира през Северно и Балтийско море", предава в. Сега.

Според информацията съюзническите кораби са били от Португалия, Канада, Германия, Норвегия и Дания, а руските кораби "са се разотивали след честването на деня на военноморските сили, отбелязан в Санкт Петербург миналия месец, и са плавали през Балтийско и Северно море за участие в големи учения.

Не се уточнява обаче на коя точно дата е станал инцидентът, макар информацията да е от днес. Руската агенция ТАСС съобщава, че руските съдове са били три ракетни кораба, три корвета тим "Стергушчий" и три големи десантни кораба от проекта 775. Н тяхното съпровождане, освен фрегатата HMS Westminster, са участвали патрулните съдове Tyne и Mersey.

Това не е първият път тази година, когато руски военни кораби са засечени и съпроводени във водите близо до Великобритания. През март седем такива плавателни съда бяха ескортирани от Кралския военноморски флот, след като са демонстрирали "необичайна степен на активност" в Ламанш и Северно море. Месец по-рано пък британските военни кораби в продължение на 5 дни се занимаваха с руски военни съдове в Ламанш.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари