Вдигат заплатите във ВиК сектора

0
Близо една трета от работниците в момента са на минимално възнаграждение
Близо една трета от работниците в момента са на минимално възнаграждение

Заплатите на служителите във ВиК системата ще бъдат увеличени с 15%, за да достигнат средните нива на възнагражденията в страната.

Това се договориха на среща представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и зам.-регионалният министър Николай Нанков. За вдигането на заплатите ще бъдат необходими 30 млн. лв., пише вестник Труд.

В момента от близо 16 хил. служители в системата около една трета, или почти 6500 души, взимат минимална заплата, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Средната заплата към края на септември 2019 г. във ВиК сектора е 921 лв., при 1249 лв. за страната като цяло. Заради ниските възнаграждения има водни дружества без нито един ВиК инженер, обясни Димитров.

В частното дружество “Софийска вода” АД ръководният състав взима 3-4 пъти повече от шефовете в държавни оператори, каза Нанков. Бъдещият държавен воден холдинг ще направи заплащанията в сектора по-справедливи, допълни той. Сред другите задачи на холдинга ще бъде да поддържа и строи водна инфраструктура, както и да изгражда байпасове и връзки, така че в случай на водна криза да могат да се пренасочват количества от едно дружество към друго. Държавното предприятие ще има амбициозната задача да изгражда и нови язовири, обясни Нанков. За да се намали себестойността на електроенергията в ценообразуването на водата с 20-25%, в държавния холдинг ще има и търговец на ток.

Кражбата на вода да се наказва със затвор, ще бъде записано в новия Закон за ВиК, който ще бъде представен за обществено обсъждане през април. В момента загубите на вода са средно 59%, като освен на остарели тръби и аварии те се дължат и на кражби. Затова се обмисля как да бъде спирана водата в такива случаи и да се подобри събираемостта, заяви Нанков. Той уточни, че бизнесът и битови абонати дължат общо 117 млн. лв. за сметки на вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари