Вдигат наемите на общинските обекти в Русе

1
Увеличението всъщност се равнявало на инфлацията за последните 12 години, обясниха от общинската администрация
Увеличението всъщност се равнявало на инфлацията за последните 12 години, обясниха от общинската администрация

Увеличението всъщност се равнявало на инфлацията за последните 12 години

Общинският съвет прие предложените промени в Наредба №2 относно началните цени за отдаване под наем на общински обекти със стопанско-административно предназначение. Сега те се повишават с 22,9 %, което е съобразно инфлацията.

Необходимостта от актуализиране на Наредбата произлиза от това, че последните промени са направени през 2008 г., коментира заместник-кметът по „Икономика и международно сътрудничество“ Златомира Стефанова. И още – тези цени могат да се променят на всеки 6 месеца съобразно инфлацията.

По-голямата част от общинските имоти, които са предвидени за отдаване под наем към този момент, имат сключени и действащи договори, докато свободните такива – намаляват. В същото време интересът към общинските имоти е нисък в сравнение с предходни години.

Другата промяна, която настъпва с приемането на Наредбата, е обвързана с цените на обекти, отдавани като клубове на обществени организации, неправителствени организации и фондации с нестопанска цел. Към момента цената e 0,44 лв./кв.м. за територията на цялата община, а с приемането на промените цената ще започва от 0,88 лв./кв.м. за първи сектор, 0,70 лв./кв.м. за втори сектор, 0,61 лв./кв.м.  за трети сектор, 0,50 лв./кв.м. за четвърти сектор и 0,44 лв./кв.м. за пети сектор. До настоящия момент, независимо от това къде се намира отдаваното помещение (общо 5 сектора на разпределение), наемната цена е една и съща. С приетите промени помещенията в централната част на града ще бъдат по-скъпи за сметка на тези в крайните части на града и другите населени места в Общината, каквато е и тенденцията на пазара на имоти.

Третата по-съществена промяна касае т.нар. сектори, по които се определя и цената на съответния имот. Тя се налага, защото сегашното разпределение на въпросните сектори не отговаря на развитието на търговията и на търговските зони. Пример за това е имот на ул. „Николаевска“, който е отдаден под наем на по-висока цена от помещения по бул. „Придунавски“ и ул. „Княжеска“.

Предложението се прие 29 гласа „За“, 17 „Против“ и 3 „Въздържал се“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари