Външно министерство: България подкрепя териториалната цялост на Испания

0
Едностранното обявяване на независимост на Каталуния не отговаря  на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава
Едностранното обявяване на независимост на Каталуния не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава

България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и принципите на правовата държава като основни ценности на Европейския съюз и на всички негови държави-членки.

Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която  е наш стратегически партньор и съюзник.

Едностранното обявяване на независимост на Каталуния не отговаря  на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава, както е видно от  решенията на Конституционния съд на Кралство Испания.  

Изразяваме загриженост от възможна ескалация на напрежението в Автономната област Каталуния на Кралство Испания. Призоваваме всички власти в страната към конструктивен диалог, отговорност и уважение към законността - за защита на стабилността, единството и сигурността на гражданите. Вярваме в  способността на испанското правителството за справяне с тази трудна ситуация в съответствие с Конституцията на страната и със залегналите в нея принципи и основни права на гражданите. Стабилността и просперитетът на приятелска Испания са важни за България, за ЕС и за гражданите на Европа. Единството, диалогът, солидарността и сътрудничеството са  пътят за справяне със сериозните предизвикателства, пред които са  изправени Европа и светът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари