Вандали обезобразяват Чудните скали

0
За това алармират ученици от Варна
За това алармират ученици от Варна Видео: NOVA

Един от най-интересните скални феномени у нас - Чудните скали до язовир "Цонево", се руши.

Вандалски прояви и набези на селскостопанските животни в района компрометират скалите. За това алармират група ученици от Варна - участници в проект, посветен на местния фолклор. Децата потърсиха гласност, за да накарат институциите да се задействат в опазването на Чудните скали, предава NOVA.

"Не сме установили извършителите, уведомили сме компетентните органи да наложат административни наказания по екологичното законодателство. Предвидени са санкции от 500 до 10 000 лв., а собственикът на имота ще почисти появили се върху скалите рисунки", казаха за случая експерти от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите във Варна.

Учениците от Хуманитарната гимназия пък обясниха, че не са видели извършителите, но са готови да направят всичко възможно, за да спрат такива деяния за в бъдеще. "Този проблем е актуален отпреди 2-3 години, а Чудните скали е символът на село Аспарухово и на това място извършваме проекта за научно-фолклорна експедиция. Обичаме го", споделят учениците.

"Започнали сме изграждането на видеонаблюдение на главния път, затваряне от двете страни на Чудните скали с бариери и ще съдействаме, с каквото можем", каза още кметът на село Аспарухово Мария Георгиева.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари