Валежите спират, започва по-сух и топъл период

0
До 40 градуса следващите понеделник и вторник
До 40 градуса следващите понеделник и вторник Видео: Дарик радио

До 40 градуса следващите понеделник и вторник

Бури - дъжд, бури - гръмотевици, бури - градушки - ей така изглеждаше Западна и Северозападна България в последните 72 часа. Днес е последният ден, в който ще видим всичко това отново, отново по същите места, а от сряда предстои промяна.

Синоптичната комисия заседава в пълен състав и добрата новина е, че ще има промяна в атмосферната циркулация. От запад се разширява зона на високо атмосферно налягане и това ще стабилизира атмосферата над Балканите и България в следващите дни валежите ще са по-скоро изключение, предава Дарик радио.

В сряда се очаква над крайните източни райони и по Черноморието да има временни увеличения на облачността и на места дори да превали, но над останалата част от страната и особено на запад валежите вече ще са малко вероятни. И в следващите дни тази тенденция ще се запази и лятото ще ни се усмихва с много слънце и приятни летни температури.

Температурите обаче постепенно ще се повишават, ден след ден и от събота нататък, особено в понеделник и вторник ще бъдат вече значително по-високи, ще бъде горещо в следобедните часове и на места е възможно да се измерят температури около 40 градуса, най-вероятно следващия вторник.

За щастие, синоптичните модели пргонозират, че тази гореща вълна над страната ще е за кратко, за около 48 часа, след което ще има понижение на температурите до обичайните стойности за края на юли - до 35, 37 градуса в низините на страната.

Моделите прогнозират евентуална възможност за превалявания в идващата събота, но главно в планинските райони, а след това до самия края на месец юли и дори в началото на август времето остава стабилно с по-малка вероятност за съществени валежи и мощни гръмотевични бури.

Да се надяваме, че това няма да е началото на дълъг и по-сух период, защото вярно, много вяла на запад в последните дни, но ако атмосферната циркулация се промени - може да настъпи по-дълъг и по-сух период. Но това са само предварителни догадки, на следващото заседание на Синоптичната комисия в петък ще имаме повече яснота и за горещото време в началото на следващата седмица и за възможността за валежи в обозримо бъдеще.

След като стигна до извода, че до края на юли ни чака много слънце, летни температури и по-малка вероятност за валежи, Синоптичната комисия се зае с петролните пазари, където от вчера настъпиха сериозни промени.

Цените на петрола се понижиха рязко - от 75 долара до около 69 долара, което бе в резултат на постигнатите договорености в ОПЕК + за повишаване на производството. В същото време на вътрешния пазар цените на горивата подскочиха с още стотинка, което е в резултат от предишното повишение на цените. Сега, ако световните петролни цени останат на по-ниско ниво, след няколко дни, трябва да видим понижение на горивата на вътрешния пазар.

Синоптичната комисия често коментира така наречената Зелена сделка, а и тук имаме новина от последните два дни - след като ЕК обяви амбициозния си план Европа да стане въглеродно неутрална до 2050 година, като това ще доведе до общо и вероятно драстично поскъпване на живота, седем държави, между които и България, са изразили сериозни резерви по този план.

Предстоят години на тежки преговори, но е възможно планът на ЕК да не се реализира, тъй като се очертава социалната цена да е много висока.

Само да припомним протестите на така наречените "жълти жилетки" във Франция при опита преди три години да се вкара екологична компонента в цената на горивата - това предизвика бурни протести, а планът на ЕК по Зелената сделка ще доведе до поскъпване не само на горивата, но и на тока, транспорта, отоплението, както и в много други области.

Не е ясно дали тази промяна, която ще предизвика и по-сериозна инфлация ще бъде приета от гражданите на съюза, защото се наблюдава разминаване - европейският елит сякаш иска административно да наложи един по-добър свят, с цената на лишения от обикновените граждани. А знаем от близкото социалистическо минало, че това води до сериозни проблеми.

В страни от вниманието остава обаче важният въпрос - защо Европа насила се стреми да се вкара в беля, докато останалите страни по света нямат никакво намерения да загърбят евтината енергия от изкопаемите горива, независимо какво декларират.

А и дори Европа да стане въглеродно неутрална, това няма да повлияе върху климата, тъй като въглеродния отпечатък на Стария континент е пренебрежимо малък.

Оставяме настрана и друг важен въпрос - от около 6 години не се наблюдава повишаване на глобалната приземна температури независимо от увеличението на парниковите газове до рекордни нива.

Но тази информация, по обясними причини, не се обсъжда твърде често в медиите.

Предстоят ни хубави летни дни, идват и жеги, но главно от неделя нататък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари