Ваксината не боли

1
В това отношение пациентите мога да са напълно спокойни
В това отношение пациентите мога да са напълно спокойни Снимка: Наташа Манева, Марица

"Изобщо не боли, успокои първият медик, ваксиниран срещу коронавирус в Пловдив." 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров призна, че чул от колеги в чужбина, че поставянето на инжекцията е особено болезнено. „Явно партидата за България не боли“, пошегува се докторът, след като лично я изпита, пише Марица.

Той даде старт на кампанията по ваксинирането в Пловдив и областта минута, след като първата инжекция в България бе поставена на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Облекчение след първите инжекции: Ваксината срещу ковид не болиНовиниИнформация

Специалистът по епидемиология д-р Християна Бацелова и нейният екип бяха в готовност още преди 10 ч. да посрещнат първите желаещи да се ваксинират в УМБАЛ „Св. Георги“.

В последния момент обаче се оказа, че в определеното помещение няма обхват и медиите не могат да предават на живо. Затова се наложи реорганизация по изключение – столът за пациента и нужното оборудване бяха пренесени в коридора. Така първата ваксина бе поставена между коледната елха и снежния човек от празничната украса на УМБАЛ „Св. Георги“.

Облекчение след първите инжекции: Ваксината срещу ковид не болиНовиниИнформация

Преди да му бъде сложена ваксината, д-р Маджаров мина задължителната процедура. Тя включва попълване на бланка за информирано съгласие, анкета за алергии и заболявания, измерване на температура и кръвно налягане. Оттук нататък всичко това ще се прави в определените за целта два кабинета, обясни изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ Карен Джамбазов.

До края на днешния ден ще бъдат ваксинирани около 30 души от персонала, а в следващите дни – още 170. 90% от тях работят на първа линия, в списъка за първия ден са още членовете на Борда на директорите и ректорът на Медицинския университет проф. Марияна Мурджева. От целия персонал в лечебницата, който наброява около 3000 човека, към момента желание да се ваксинират са изявили 25 на сто, но се очаква кандидатите да се увеличават.

Облекчение след първите инжекции: Ваксината срещу ковид не болиНовиниИнформация

Ваксинирането ще внесе спокойствие. Да живееш всеки ден в страх и неизвестност, и да стоиш и да чакаш не е добра идея. По-добре е да имаш вариант и в момента това е ваксината“, каза проф. Джамбазов, който също ще си я постави днес.

Флаконите са приети в болничната аптека и през 2 часа там ще се съобщава какво количество е нужно да бъде извадено и подготвено за следващите в списъка.

Облекчение след първите инжекции: Ваксината срещу ковид не болиНовиниИнформация

Всеки ваксиниран ще бъде под лекарско наблюдение 30 минути след инжекцията, ако е имал преди алергични реакции. Иначе това време ще бъде 15 минути. Такава е стандартната процедура за всички ваксини, каза епидемиологът д-р Християна Бацелова. Тя обясни, че ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“ няма противопоказания, освен евентуална алергична реакция към някоя от съставките. Според д-р Бацелова коронавирусът, който е инфекция с предаване по въздушно-капков път, няма как да бъде ограничен по друг начин, освен чрез ваксина.

Колкото до скептицизма на хората, според епидемиолога той се дължи на това, че съвременният човек не се е сблъсквал в живота си с тежки епидемии, каквито в миналото са покосявали човечеството. „Винаги ваксината е по-безопасна, отколкото срещата с патогена“, категорична е д-р Бацелова.

Облекчение след първите инжекции: Ваксината срещу ковид не болиНовиниИнформация

След председателя на БЛС на стола за ваксиниране в УМБАЛ „Св. Георги“ седна и Райна Тодовичина – медсестра от хирургичното звено с 48 г. стаж. „Много наши колеги загубиха живота си. Няма място за страх от ваксината. Важно е ние да сме здрави, за да лекуваме и другите – каза тя. – На всички колеги и сънародници препоръчвам да се ваксинират. Това е паспорт за по-нататъшния ни живот. Това е също лична и професионална отговорност на всеки, който е положил Хипократова клетва.“

Третият ваксиниран в УМБАЛ „Св. Георги“ днес е д-р Венцислав Филипов. Той е началник на звено „Вътрешни болести“ в спешния сектор и има 33 г. стаж. През нас минават съмнителните за ковид пациенти, обясни медикът решението си да се ваксинира. И сподели, че не се притеснява от самата инжекция, а по-скоро изпитва вълнение от прекомерната публичност. „Ваксината не е панацея, а помощ за предпазване. От години имаме ваксина срещу грип. Това е просто малко по-различен вирус, добави д-р Филипов.

Облекчение след първите инжекции: Ваксината срещу ковид не болиНовиниИнформация

В следващите 5 дни ваксинирането ще продължи в 14 болници – 11 в Пловдив и 3 в областта, включително в Асеновград, Първомай и Раковски, каза областният управител Дани Каназирева. Тя присъства на старта заедно с кмета Здравко Димитров. „Надявам се днес да е началото на края. Аз лично никога няма да забравя месец ноември – най-тежкия за нашия регион“, призна Каназирева. И увери, че тя също ще се подложи на ваксината заедно с близките си, когато дойде нейният ред.

В 12 от болниците ваксинирането на медицински персонал тръгва днес, други две ще се включат утре.

Сред първите петима, които пожелаха да се имунизират срещу ковид в УМБАЛ „Пълмед“, са урологът д-р Боян Сопаджиев и лекарят специализант в същия сектор д-р Весела Иванова. „Без ваксината няма спасение“, каза д-р Сопаджиев. Доволен е на късмета си, че досега се е опазил от вируса. Аз вярвам в науката, а не на късмета, мотивира решението си д-р Иванова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари