В Нидерландия планират мерките срещу COVID да останат и през декември

1
Нидерландия беше една от първите европейски страни, които в средата на октомври бяха затворени за втори път тази година,
Нидерландия беше една от първите европейски страни, които в средата на октомври бяха затворени за втори път тази година, Снимка: Design Bridge 2020

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че повечето от действащите карантинни мерки срещу коронавируса в страната му трябва да останат в сила до средата на декември, въпреки намалелия в последно време брой на новите случаи, предаде Ройтерс.

"Това, което постигнахме заедно, е нещо хубаво", каза Рюте на пресконференция, след като представителите на здравните органи съобщиха, че новите случаи намаляват с 15 на сто през последната една седмица, предава БТА.

"Но ако се поогледате в Европа, картината е доста мрачна", каза той, повечето страни затягат, а не разхлабват мерките.

Вчера Националният институт по здравеопазване съобщи в седмичните си данни, че в седемте дни до 17 ноември новите случаи са 37 706, което е най-малкият брой от началото на октомври.

"Но броят на хората с позитивен резултат от тестовете остава доста голям", посочи институтът. Във всеки един регион на Нидерландия заразените са по над 150 на 100 000 души.

Нидерландия беше една от първите европейски страни, които в средата на октомври бяха затворени за втори път тази година, но този път частично, а на 3 ноември правителството на Рюте затегна мерките допълнително, малко след като на 30 октомври броят на новите случаи за денонощие надхвърли 11 000.

Премиерът на австралийския щат Южна Австралия Стивън Маршал обяви шестдневно затваряне на щата заради епидемичен взрив на коронавируса, достигнал до 22 нови случая. Той предупреди, че откритият щам на вируса е особено обезпокоителен.

Всички училища, места за продажба на храна за вкъщи, пъбове, кафенета и университети ще бъдат затворени. Не се позволява и пътуването из щата, заяви Маршал.

Обединеното кралство отчита нови 598 смъртни случая от Ковид-19, най-високата стойност на този показател от май, предаде Асошиейтед прес. Така общият брой на починалите от началото на пандемията във Великобритания става 52 745, най-големият брой смъртни случаи в Европа, свързани с вируса. Предполага се, че действителният брой е и по-голям.

За последното денонощие са отчетени и нови 20 051 души с позитивен тест за вируса.

Общият брой на заразените по света е над 55,3 милиона, а на починалите - 1 332 354, показва статистиката на Ройтерс.

На този фон британската Сметна палата обвини правителството в Лондон в непрозрачност при разходите около пандемията. Става дума за договори за милиарди лири, в които според контролния орган са допуснати такива пропуски като например липса на аргументация защо е избран даден доставчик и как е подходено по въпроса за възможните конфликти на интереси. Визират се сделки в периода март - края на юли, в които според Сметната палата често пъти не е имало никаква конкуренция.

Коронавирусната пандемия и социалната изолация създават условия за "перфектната буря", която допринася за това повече млади хора да стават уязвими за радикализация, предупреди британската полиция.

По-рано този месец равнището на терористична заплаха за Великобритания беше повишено на "сериозно" като предпазна мярка след нападенията във Франция и Австрия. Промяната означава, че сега извършването на атентат се смята за много вероятно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари