В името на народа!

3
Време е да си припомним на кого е тази държава!
Време е да си припомним на кого е тази държава! Снимка: БГНЕС

Попадна ми в медиите един анализ на "Правосъдие за всеки" за евентуалното назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Уважаваният от мен колега считаше, че с този избор се залага капан на Президента Радев и целта е да бъде ударен той. Аргументите са, че ако подпише указ за назначаване на Гешев, хората ще се разочароват от Президента и ще се отдръпнат. А ако не го подпише, ще го обвинят във вмешателство в независимата съдебна власт.

Моята гледна точка е друга. Безспорно е, че Президентът Радев не се вписва в политическото статукво, което от тридесет години играе един и същи цирк пред народа. Да припомним ли верният пес на Борисов как спекулираше с това, че може и да не подпише указ за назначаване на Цацаров, а накрая все пак подписа, без дори да коментира. И как след това се оказа, че всички са актьори от един и същи театър.

Винаги гледам клетвите при встъпване в длъжност на президенти и народни представители. Виждам как се отнасят към тези думи. Личи си. Да припомня клетвата, която положи Президента Радев: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!". За съжаление голямата част от политиците вместо "В името на народа", си мислят: "Вимето на народа".

Генерал Радев я произнесе, гледайки напред и с очевидно вълнение. И оттогава насам във всяко едно свое действие и реч, е показал и доказал, че вярва и спазва всяка една дума. В своите действия той се ръководи не от лични интереси, политически подбуди и съглашателство, а единствено и само от интересите на народа си. Дори с рискът да стане крайно неудобен за тези, които смятат подобна клетва за формална подробност.

За тези няколко години българите свикнахме да разчитаме на Президента да спира всяко едно безумие на управляващите. Без повечето да осъзнават как през години статуквото оряза напълно и без това малките правомощия на президентската институция. Тази институция политиците я превърнаха в бутафорна и подкрепяща ги, без реални правомощия. И въпреки това, в рамките винаги на Конституцията, Румен Радев не пропускаше и не пропуска всеки път да каже истината и да защити народа си.

Какво ще се случи, ако откаже да подпише указа за назначаването на Гешев? Отново ще го предложат. Ще намерят начин, въпреки че Конституцията и Законът за съдебната власт не посочват какво се случва, ако Президентът откаже да подпише указ за назначаване. Но пък има дори в Конституцията разпоредба, че почти всеки указ на Президента се преподписва от министър-председателя или съответния министър, нещо като одобрение на указа. Което е безумно, но законодателите на Конституцията в лицето примерно на Александър Йорданов и Агент Николай, са решили, че това е уместно.

Аз не се съмнявам, че и този път Президентът Радев ще предпочете интересите на народа пред политическите интереси, които ясно прозират зад избора на главен прокурор. Още повече, че обществото никога не е било толкова разединено по подобна кандидатура, което буди и основателни съмнения, че избраният ще може успешно да осъществява функциите си и най-вече, да успее да накара гражданите да имат доверие в прокуратурата, а не да я смятат за придатък към изпълнителната власт.

Очакванията ми са, че Президентът ще заяви ясната си позиция. Дали ще подпише или не указа, както посочих по-горе, не е от толкова голямо значение, защото няма правомощията да се противопостави на избора на Висшия съдебен съвет. Съгласно чл.129 ал.2 от КОНСТИТУЦИЯТА, Президентът няма право да откаже повторно направено предложение.

Само да отбележа, че въпреки, че съдебната власт се смята за независима, но от 25-членният съвет, 11 са посочени пряко от Народното събрание, тоест от политическите сили. Дотук с независимостта. Монтескьо да си гледа работата, и без това повечето не знаят кой е.

И пак да повторя. Българите очакваме действия В ИНТЕРЕС И В ИМЕТО НА НАРОДА. Защото законите видяхме кои ги създават. И кои ги прилагат. И те категорично не са в интерес на българите. А само на политическото статукво!

В името на народа....време е да си припомним на кого е тази държава! На нас, на българите! Не на помиярите, самоизбрали се да ни управляват! И самозабравили се!

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари