В Чернобил отново се наблюдават ядрени реакции

0
Урановото гориво, заровено в дълбините на реакторната зала на атомната електроцентрала, започват отново реакции на делене
Урановото гориво, заровено в дълбините на реакторната зала на атомната електроцентрала, започват отново реакции на делене

Учените предупредиха за нови ядрени реакции в атомната електроцентрала в Чернобил, съобщава руския вестник „Известия“, като се позовава на материал в списанието Science.

Според експерти в масата на урановото гориво, заровено в дълбините на реакторната зала на атомната електроцентрала, започват отново реакции на делене.

„Това е като жарава в скара на дървени въглища“, обяснява химикът Нийл Хаят.

Сега украински учени се опитват да разберат дали тези реакции ще отшумят сами или е необходимо да се вземат мерки за предотвратяване на нова авария. Анатолий Дорошенко от Киевския институт за проблеми с безопасността на атомните електроцентрали заяви, че сензорите регистрират увеличение на броя на неутроните, излизащи от една недостъпна стая. Това показва реакция на делене, поясни специалистът.

Колегата му Максим Савелеев не изключи възможността за авария в атомната електроцентрала в Чернобил. Според него отговорниците за управлението на ситуацията имат няколко години в резерв, за да намерят начин да премахнат възникналата заплаха. По време на аварията в атомната електроцентрала на 26 април 1986 г. урановите горивни пръти, техните циркониеви облицовки, графитни контролни пръти и пясък паднаха върху сърцевината на четвъртия енергиен блок. Пожарът там се разпространи в помещенията на реакторната зала и образува стопилка, съдържаща около 170 тона радиоактивен уран.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари