Уволниха шефа на Екоинспекцията в Русе

1
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Дауд Ибрям е бил отстранен от длъжност.
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Дауд Ибрям е бил отстранен от длъжност. Снимка: БНР

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Дауд Ибрям е бил отстранен от длъжност. Ибрям е уволнен от министъра на околната среда Ивелина Василевавчера, научи Дарик. 

Бившият директор потвърди информацията. Той е отстранен по чл. 19, ал 2 от Закона за администрацията, който гласи "По преценка на органа, който го назначава".

Дауд Ибрям беше назначен на поста през август 2013 година, от бившия министър Искра Михайлова. Той зае поста тогава, след като бе уволнен преди това отново при управлението на ГЕРБ.

Името на Ибрям нашумя, след като спечели две дела срещу френската фирма "Монтюпе", свързани със замърсяването на града.

В началото на април миналата година председателят на парламентарната комисия по околна среда и води Петър Курумбашев алармира в Русе, че се издирва крупен индустриален замърсител на въздуха над града. 

Заместникът му Добрин Данев заяви, че на няколко пъти към него са постъпвали оплаквания от русенци, че има обгазяване в кварталите "Възраждане" и "Здравец", а дори и в центъра на Русе. 

"Касае се за превишена концентрация на амини, установена във въздуха над дунавския град в определени моменти. Те са силно токсични, канцерогенни при навлизане в организма на човека", обясни тогава Данев.

От фабриката, която е третирана като инвеститор първи клас, било зарегистрирано нерегламентирано изпускане на вредни емисии в природната среда.

Заради това над Русе се носела миризма на бакелит, а хората масово се оплаквали от дискомфорта, обясни тогава Ибрям. Според направените замервания, от "Монтюпе" са изпускали пред жалузите на производствено хале №1, диметилетиламин и фенол, както и общи въглеводороди. Така, във въздуха над дунавския град се носела миризма на изгорял бакелит.

На 9 май Административният съд в Русе отхвърли жалбата на "Монтюпе" ЕООД против разпореждането на директора на РИОСВ Русе, с което е наложена принудителна административна мярка на фабриката. С административния акт русенската РИОСВ наложи принудителна мярка за ограничаване дейността на "Монтюпе", като след неизпълнено предписание да не се отварят тези отвори, бе изискано те да бъдат пломбирани.

Изпълнителният директор на "Монтюпе" Микаел Бризон заяви, че от фирмата са съгласни да бъдат направени замервания от независима лаборатория. За това призова при посещението си в Русе и посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан. Такава обаче в страната все още няма.

Според хора от екоинспекцията, пожелали да останат анонимни, именно това противоборство може да е причина за отстраняването на Ибрям. По мнение на работещите там той е абсолютен професионалист. Самият Ибрям не пожела да коментира подобни спекулации. 

РИОСВ Русе е най-голямата екоинспекция в страната. През ноември Дауд Ибрям спечели награда от ЕСРИ за ефективно управление и опазване на биоразнобразието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари