Увеличават таксите за детски градини в Русе

2
Основната цел на промените е да стимулират посещението на детските заведения
Основната цел на промените е да стимулират посещението на детските заведения

В Общински съвет - Русе е внесено предложение за изменение на Наредба 16 определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе.

Това става ясно от докладна записка, внесена за разглеждане от името на кметската администрация, предаде Топ Новини.

Промените касаят таксите в детските градини, като най-същественото изменение е в начина, по който се изчислява месечната такса. Въвеждат се условия, според които, ако детето отсъства повече от 50% от месеца, предвидената такса е 20 лв. на месец. При посещаемост над 50% на месец таксата се запазва в размер на 10 лв.

Увеличават се и таксите за хранене на ден, като до сега се заплащаше 2.20 лв., а с новите промени ще се заплаща 2.50 лв.

Основната цел на конкретните промени е да доведат до стимулиране посещението на детските заведения на територията на Община Русе чрез подход, при който по-честата посещаемост ще води до плащане на по–ниски такси, коментират вносителите. Същевременно промените ще благоприятстват покриването на стандартите, имащи отношение към храненето на децата. 

За периода от месец януари до месец август 2016 г. 20,2% от общия брой деца в детските градини посещават заведенията до 5 дни в месеца, а 14,3% - до 10 дни. За същият период на 2016 г. средната посещаемост в детските ясли на територията на Община Русе е била 65,14%, сочи статистиката. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари