Утре почитаме светец, наричан "защитник на апостолското учение"

0
На 18 март се пада и четвъртата неделя на Великия пост
На 18 март се пада и четвъртата неделя на Великия пост

На 18 март църквата почита свети Кирил , епископ Иерусалимски.

Св. Кирил бил роден в Йерусалим около 315 г. Прекарал част от живота си като отшелник и подвижник, бил приет в клира и посветен първоначално в дяконски и презвитерски чин.

През 346 г. тогавашният Йерусалимски епископ Максим го избрал да подготвя оглашените за кръщение и да наставлява новопокръстените. Прилежното и плодотворно изпълнение на това свещеническо задължение станало причина през 348-351 г., след смъртта на епископ Максим, св. Кирил да бъде избран за негов наследник.

Заради своята чистотата на православната вяра по време развихрилата се арианска ерес Йерусалимският светител бил свалян три пъти от епископската катедра.

Св. Кирил се ползвал с голямо уважение от цялата църква и взел дейно участие на II Вселенски събор, който се състоял през 381 година. Доживял до дълбока старост и починал през 386 година. Църковните отци и писатели го наричат "защитник на апостолското учение" и "мъж със свят живот".

На 18 март се пада и четвъртата неделя на Великия пост, която е посветена от църквата на паметта на преподобния Йоан Лествичник - игумен на Синайския манастир през VII век и автор на прочутото произведение "Лествица", което означава "Стълба".

"Лествицата" има 30 глави или стъпала, колкото години е живял Христос, преди да започне Своята проповед. Първите 23 стъпала на книгата са посветени на страстите и начините на борба с тях, а останалите седем - на добродетелите. Висшата степен е съюзът на вярата, надеждата и любовта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари