Унгария сваля данъци, за да подкрепи икономиката

2
Продължаването на правителствената схема в подкрепа на заетостта е резервен план, обяви Орбан
Продължаването на правителствената схема в подкрепа на заетостта е резервен план, обяви Орбан Снимка: ЕПА / БГНЕС / архив

Унгария иска да даде тласък на икономическото си възстановяване от пандемията от коронавирус, като увеличи инвестициите и намали данъците.

Това каза днес пред Ройтерс премиерът Виктор Орбан, предава Dir.bg.

Той добави, че продължаването на правителствената схема в подкрепа на заетостта е резервен план.

Националистът Орбан, който е на власт над десетилетие, се изправя пред най-тежкото предизвикателство в управлението си сега, тъй като икономиката се очаква да се свие с до 6 процента тази година на фона на увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус.

По-слабите перспективи пред икономиката на страната могат да се окажат заплаха за Орбан, тъй като той се готви да участва в парламентарните избори през първото полугодие на 2022 година.

Икономиката, наред с антиимиграционната кампания, носи сериозна популярност на премиера, чиято данъчна политика е в подкрепа на семействата. Тя разчита много на автомобилния сектор.

Инвестиции, инвестиции, инвестиции. Намаляване на данъците и инвестиции, каза Орбан в интервюто, дадено в Брюксел, отговаряйки на въпроса как би подобрил икономиката.

Концентрираме се върху инвестициите, защото ако имаме инвестиции - имаме работа, допълни той.

По думите му това би било достатъчно унгарската икономика отново да започне да расте дори без унгарския дял в новия възстановителен фонд на ЕС на стойност 750 милиарда евро за целия блок.

На въпроса дали правителството ще продължи схемата в подкрепа на работните места, която изтече преди месец, той каза, че ако се появи такава необходимост, ще бъде продължена, но засега акцентът е върху инвестициите.

Икономиката на Унгария се сви с 13,6 процента на годишна основа през второто тримесечие - най-големия спад сред източноевропейските страни в ЕС, а се прогнозира възстановяването да бъде по-бавно, отколкото се очакваше.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари