"Умни" пътеки пазят пешеходците

0

Всички подновени пешеходни пътеки в град Дупница са с красноречивия надпис „Погледни” в началото им, предаде БГНЕС.

Както стана ясно вчера, пешеходците нямат абсолютно право да пресичат на пешеходна пътека. Това се казва в становището на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Така изразената позиция е по повод тълкувателното дело на Наказателната колегия на ВКС, което има за цел да отговори на въпроси, свързани с престъпления по пътищата.

Има пешеходци, които буквално „скачат” върху пешеходната пътека, пък била тя и тип „зебра”, без да погледнат, и без да се съобразяват, че понякога водачите няма как да реагират.

Горният казус бе повдигнат от председателя на ВКС, правосъдния министър и главния прокурор след скандалното дело за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше убита от моторист на пешеходна пътека. Категоричното становище на Инспектората към ВСС е, че няма как правото на пешеходеца да преминава на пътека или на място със светофар да бъде прието за абсолютно.

"Абсолютно е това право, което дава възможност на своя титуляр да иска определено поведение на въздържание от всички останали субекти", посочват инспекторите.

Което означава, че все пак като най-уязвим, пешеходецът е редно първо да помисли за своята сигурност, останалото е отговорност на другите участници в движението.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари