Украинският здравен министър: Русия блокира достъпа до лекарства

0
Смятаме за престъпления срещу човечеството действията на Русия, заяви Виктор Ляшко
Смятаме за престъпления срещу човечеството действията на Русия, заяви Виктор Ляшко Снимка: Vasilisa Stepanenko / Associated Press

Смятаме за престъпления срещу човечеството действията на Русия, заяви Виктор Ляшко

Украинският министър на здравеопазването обвини руските власти, че извършват престъпление срещу човечеството като блокират достъпа до лекарства на достъпни цени в районите в Украйна, които техните сили са окупирали от началото на инвазията преди пет и половина месеца, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В интервю пред АП украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко каза, че руските власти многократно са блокирали опитите за предоставяне на субсидирани от държавата лекарства на хора в окупираните градове и села. "През всичките шест месеца на войната Русия не (позволява) разкриването на подходящи хуманитарни коридори, за да можем да предоставим наши собствени лекарства на пациентите, които се нуждаят от тях", заяви снощи Ляшко в министерството на здравеопазването в Киев. "Ние вярваме, че тези действия се предприемат от Русия умишлено и ги смятаме за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, които ще бъдат документирани и признати", добави министърът.

Украинското правителство има програма за предоставяне на медикаменти на раково болни хора и хора с хронични заболявания. Според служители от ООН и Украйна разрушаването на болници и инфраструктура, както и вътрешното разселване на приблизително 7 милиона души, също така са попречили и на предоставянето на други видове лечение. Войната в Украйна причини тежки нарушения в работата на държавната здравна система, която беше в процес на значителна реформа, отбелязва АП.

Световната здравна организация каза, че към 11 август е отчела 455 атаки срещу болници и други здравни заведения, в резултат на които са загинали 86 души и са били ранени 105 души. Но Ляшко заяви, че вторичните ефекти от тези нападения са значително по-тежки. "Когато пътищата и мостовете в районите, които сега са под контрола на украинските сили, са повредени, е трудно да откараш до болницата някой, който е получил инфаркт или инсулт", каза той. "Понякога не успяваме да стигнем навреме, линейката не може да стигне там навреме. Ето защо войната причинява много повече жертви (от тези, убити в боевете и нападенията). Техният брой не може да бъде изчислен", добави Ляшко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    https://i.postimg.cc/RhgpqCtJ/adc45320b0f24d69aae4c05488a62da5.jpg
    https://i.postimg.cc/RhgpqCtJ/adc45320b0f24d69aae4c05488a62da5.jpg
  • 5
    1
    ...
    уникална злоба лъха от мутрата на този уж здравен министър. чист нацик. много правилно ви наигра Русия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари