Украинец, издирван за кражба на автомобили, ще бъде върнат в Германия

0
Апелативният съд потвърди решението на Окръжен съд - Русе
Апелативният съд потвърди решението на Окръжен съд - Русе Снимка: Dunavmost

Решението на Окръжен съд – Русе, с което бе допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест (ЕЗА) по отношение на задържания на „Дунав мост“ украински гражданин Т. Ш., е потвърдено от въззивната инстанция

Европейска заповед за арест е била издадена от Районен съд Билефелд – ФР Германия във връзка с наказателно производство за кражби на автомобили, извършвани от организирана престъпна група.

Според документа  в Хав, Керне и Кьолн исканото лице се договорило със 7 други лица системно да отнемат моторни превозни средства на висока стойност с цел създаване на голям и постоянен финансов източник. Първия път Т. Ш. направил опит за отнемане на автомобил чрез демонтиране и повреждане на имущество, предотвратен от появата на полицията. След това заедно с друго лице отворили, отнели и придвижили до друго място автомобил на стойност 36 000 евро, открит и конфискуван впоследствие от полицията. На последната дата открил и посочил на двама от обвиняемите автомобил на стойност 20 000 евро, като след безуспешен опит да го отворят, се отказали.

На 01.06.2021 г. на ГКПП “Дунав мост“- Русе се явило лице, което представило валиден украински паспорт на името на Р. С. След изготвените експертни справки се установила пълна идентичност между него и издирвания от ФР Германия Т. Ш. със същите дата на раждане, местоживеене и пръстови отпечатъци.

Според Апелативния съд, допускайки предаването на Т. Ш. на немските власти, Окръжен съдРусе е постановил обоснован и законосъобразен съдебен акт. Това е така, тъй като ЕЗА е валидна, деянията, за които е издадена, съставляват престъпления и по българския Наказателен кодекс и не са налице основания за отказ да бъде изпълнена. Самоличността на лицето е безспорно установена от приетата по делото дактилоскопна експертиза. В мотивите си въззивните съдии посочват, че правилно Окръжен съдРусе е взел на исканото лице мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване на ФР Германия, тъй като при допускането на ЕЗА, вземането на такава мярка е задължително.

Решението на Окръжен съдРусе, с което се допуска изпълнение на ЕЗА, така че да се извърши предаване на украинския гражданин Т. Ш. на немските власти за провеждане на наказателно производство, вече е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари